Kuivapuvulla suppailu

Kuivapuvulla suppailu

Olen jo pitkään haaveillut päästä kokeilemaan suppikauden avausta kuivapuvun kanssa. Vaikka kokemusta suppailusta onkin kertynyt vuosien saatossa, niin jäiden seassa suppailu ilman jonkinnäköistä pukua tuo kuitenkin oman jännityksen melontaan. Ja muutenkin on kiinnostanut, että miten kuivapuku oikeasti toimii vedessä ja silloin, kun pidetään tempoa suppailussa yllä, niin tuleeko puvun sisällä olo kuin höyrytetylle nakille?


Testiin valikoitui Artisticin Air -kuivapuku, joka edustaa kuivapukujen kevyempää ja edullisempaa sarjaa, ja kevyt puku onkin mielestäni ainoa vaihtoehto lajeihin, joissa ollaan kuitenkin liikkeessä miltei jatkuvasti. Suppailu tai oikeastaan mikään muukaan aktiivisempi laji paksulla ja jäykällä puvulla ei tunnu ajatuksena hyvältä. Tämän kuivapuvun materiaali tuntuu vain jonkin verran esim. tavallista kuoritakkia paksummalta materiaalilta. Ja idea onkin itseasiassa käyttää pukua juurikin kuin kuorivaatetta, eli sen alla on tilaa oman mieltymyksen ja kelin mukaiselle alusvaatetukselle. Testipäivänä oli sellainen +3 lämmintä, ajoittain tuuli kylmästi mutta muuten keli oli kaunis ja aurinkoinen. Laitoin alle normaalit urheilukollarit, t-paidan ja normaalit sukat.

Artistic Air kuivapuku


Tässä Artistic Airin kuivapuvussa vetoketju ja puenta tapahtuu ikään kuin haarojen kautta; puvussa on pitkä vetoketju, joka aukeaa toisesta nilkasta haarojen kautta toiseen nilkkaan. Kuivapuvun puennasta video kirjoituksen lopussa. Mutta sitten puku päälle, varmistus että vetoketju on varmasti lukittunut pohjaan saakka, ranteiden kumimansetit kiinni ja kauluskin kohdallaan. Ja eikun vesille!

Suppailemaan kuivapuvulla


Ensiksi täytyi tietenkin kokeilla että ”pitääkö sen nyt oikeasti vettä” ja sitä suosittelen muillekin kahdesta syystä; tietenkin on tärkeä varmistaa juuri tuo vetoketjun suljenta ja mahdolliset kankaan vauriot(jos muuten onnistut saamaan kankaaseen reiän, niin se on paikattavissa, mukana tulee pieni paikkasarjakin), mutta toinen asia mitä en tullut ajatelleeksi on puvun sisään jäävä ilma. Eli kun laskeudut sup-laudalta veteen, niin kuivapuvun sisällä oleva ilmahan nousee vesilinjan yläpuolelle ja kannattelee pinnalla. Tätä kannattaa jokaisen käyttäjän kokeilla, myös kelluntaliivien kanssa jos pitää niitä kuivapuvun päällä, niin tietää kuinka puku käyttäytyy jos joutuu äkillisesti veden varaan.

Kuivapuvun testaus

Ensivaikutelma kuivapuvusta oli hauska, vain parin asteen lämpöinen vesi ympärillä tuntui toki kylmältä ja ihan kuin vesi olisi iholla, mutta heti kun hyppäsi takaisin laudalle niin huomasi olevan tietenkin täysin kuiva ja lämpökin palasi muutamassa sekunnissa. Tämähän toimii! Sitten itsea asiaan eli suppailemaan.


Tein jäiden seassa parin kilometrin suppailulenkin kohtuullista tempoa ylläpitäen. Tuuli puhalsi ajoittain melko navakastikin, mutta se tuntui pysyvän täysin kuivapuvun ulkopuolella, ja päässä oleva pipo sekä neopreenihanskat pitivät ääripäät lämpimänä. Välillä piti pysähtyä uhmaamaan jäitä ja leikkiä jäänmurtajaa, mutta pysyin kuitenkin jatkuvasti liikkeessä. Koska se juuri kiinnosti kovasti, kuinka lämpö nousee puvun sisällä ja alkaako se hiostamaan. Parin kilometrin jälkeen kävi kuitenkin selväksi, että kuivapuku todella toimii suppailussa! Vaikka alla oli melko ohuesti vaatetta päällä, niin tunsin oloni miellyttäväksi eikä kohonneesta sykkeestä huolimatta puvun sisälle muodostunut kosteutta. Eikä muutenkaan millään tavalla rajoittanut menoa eikä melontaa.

Suppailu kuivapuvulla


Artistic kuivapuvussahan on ns. umpinaiset sukat, eli ideana on työntää oma jalka sinne sellaisenaan, toki sopivalla sukalla varustettuna, ja mahdollinen kenkä puetaan sitten sen päälle. Itse olen tykästynyt suppailussa ns. paljasjalkaiseen tuntumaan, eli korkeintaan tottunut käyttämään neopreenisukkia, mutta nyt kuivapuvun myötä sisällä oli tavalliset kangassukat, joka osoittautuikin sopivaksi valinnaksi. Mutta jos kuivapuvun kanssa jalan meinaa työntää johonkin jalkineeseen, niin jotkin reilummat töppöset tai esimerkiksi crocsit voisi olla ihan hyvä valinta, jos kuivapuvun kanssa tarvitsee kävellä pidempiä matkoja.


Yhteenvetona kuivapuvulle suppailussa iso peukku, jos haluaa avata kauden heti jäiden lähdettyä ja jatkaa sitä pitkälle syksyyn. Tai ihan muuten vaan, mikäli kylmä vesi saa karvat pystyyn! Ja ehdottomasti tällainen kevyemmän sarjan puku, jonka alle on helppo valita keliin sopivat kerrastot. Keveyden puolesta myös helppo säilyttää ja kuljettaa mukana. Alla vielä video kuivapuvun puennasta, ja mikäli juttu sai harkitsemaan puvun hankkimista ja suppailukauden jatkamista, niin pääset tutustumaan tuotteeseen tarkemmin tästä.