Valintaopas kanootti- ja kajakkimelan hankintaan

Ohjeistus ja vinkit kajakkimelan ja kanoottimelan ostoon

Lyhyelläkin melontakierroksella tulee helposti otettua satoja melan vetoja, joten oikeanlaisella kajakkimelalla on erittäin suuri vaikutus melontatahtiin, tehokkuuteen, tuntumaan ja melomisesta nauttimiseen. Kevyimmät täyshiilikuituiset melat painavat 750g ja painavimmat perusmelat yli kilon ja hintahaarukan vaihdellessa 30 eurosta 450 euroon valinnan varaa todellakin on. Lue oppaamme jossa avataan tärkeimmät määreet joita ovat pituus, materiaali, paino, lavan koko sekä muoto ja valitse kerralla sinulle sopiva kajakkimela. Jos yksi ominaisuus pitää muistaa, niin katso kohta 1, pituus ja kuinka määrittää melan perusmitta.

Kajakkimelan yksilapaista kaveria eli kanoottimelaa unohtamatta artikkelin lopussa kurkistetaan myös siihen mitä eroa erilaisilla kanoottimeloilla on, ja kuinka valitaan oikea mitta.

Jos et kuitenkaan ole kiinnostunut alan termeistä tai teknisistä yksityiskohdista ja haluat melomaan oikeilla välineillä ilman opiskelua tai ostat kajakkimelan lahjaksi, ota yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme, niin etsimme mielellämme sinulle sopivimman vaihtoehdon.

info@vesiurheilu.fi

045 841 7744

Kajakkimelat

Kaksilapaiset kajakkimelat retkimelontaan, vuokrakäyttöön, mökille, järvelle ja merelle.

Valikoimassa kestäviä ja edullisia alumiinimeloja, tunnelmallisia puumeloja sekä huippulaadukkaita ja kevyitä komposiittimeloja (hiilikuitu, lasikuitu) arvostetuilta valmistajilta kuten suomalainen lahnakoski ja ranskalainen Select.

Tutustu mallistoon tästä

Kanoottimelat

Simppelit ja laadukkaat yksilapaiset kanoottimelat.

Vaihtoehtoja löytyy kauniista, kotimaisen Lahnakosken valmistamista puisista meloista aina säädettäviin metallivartisiin meloihin asti.

Tutustu mallistoon tästä

1. Käyttäjän pituus

Kajakkimelan valinnassa kannattaa aloittaa sinulle sopivimman pituuden määrittämisellä. Ojenna käsi sormet suorana ylös ja mittaa väli lattiasta sormenpäihin. Mittaustulos (esim. 225cm) vastaa sinulle sopivan melan perusmittaa.

2. Kajakin leveys

Melan pituuden valintaan vaikuttaa myös kajakkisi leveys – mitä leveämpi kajakkisi on, sitä pidemmän melan tarvitset ja toisinpäin, mitä kapeampi kajakkisi on, sitä lyhyemmän melan tarvitset, jotta melontaliike olisi luontevaa ja sujuvaa.

Valtaosa retkikajakeista on yleismallisia, eli 57-63 cm leveitä, joihin voit valita perusmittaa vastaavan pituuden.

Mikäli kajakkisi on alle 57cm leveä, suosittelemme tällöin vähentämään perusmitasta 5cm, jolloin esimerkkitapauksemme optimaalinen melan pituus olisi 225cm-5cm = 220cm.

Jos taas kajakkisi on leveämpi kuin 63cm, suosittelemme lisäämään perusmittaan 5cm, 225cm+5cm = 230cm.

Avokajakit, packraftit ja ilmatäytteiset kajakit voivat olla hyvinkin leveitä leveyksien ollessa useimmiten 80-100cm välillä. 80cm leveisiin suosittelemme lisäämään perusmittaan 10-15cm ja 90cm leveisiin 15-20cm ja 100cm leveisiin +20cm.

Näiden erikoiskajakkien istumakorot ja ominaisuudet vaihtelevat paljonkin, joten mitat ovat suuntaa-antavia. Kajakkipaketeissa tulee usein mukana perustason mela, jolla on hyvä harjoitella ja kokeilla melomista, jonka jälkeen tietää paremmin mieltymykset ja osaa ostaa laadukkaamman melan täsmäpituuksilla sekä ominaisuuksilla ja edullisen pakettimelan voi jättää varamelaksi.

Ylläoleva on perusidea kajakkimelan pituuden valinnassa, mutta on hyvä tietää että myös melontatyyli vaikuttaa melan valintaan.

3. Melontatyyli (korkea)

Kokeneilla ja kovaa melovilla on melontatyyli usein korkea mikä mahdollistaa dynaamisen melonnan eli mela on isommassa kulmassa veteen nähden ja mela kulkee lähellä kajakin kylkiä. Jos melontatyylisi on korkea, vähennä perusmitasta 3-5cm.

4. melontatyyli (matala)

Jos melontatyylisi on matalampi mikä mahdollistaa rennomman ja kevyemmän melonnan, valitse perusmittainen kajakkimela. Jos olet aloittelija etkä tiedä vielä melontatyyliäsi, valitse perusmittainen mela.

5. Lapakulma

Lapojen ollessa keskenään eri asteessa, on ylhäällä oleva lapa aerodynaamisesti paremmassa kulmassa ja tästä johtuen tuulen vastus on huomattavasti pienempi.

Valikoimamme lähes kaikissa meloissa on joko porrastettu tai vapaa säätö lapakulmalle, mutta ennen melan ostamista kannattaa tarkistaa että siinä on joko säädettävä lapakulma tai käyttötarkoitukseesi sopiva, kiinteä kulma.

6. Lavan koko/muoto

Lapoja on valikoimassamme 550-660cm2 pinta-alaisina. Mitä enemmän pinta-alaa lavalla on, sitä raskaampi ja voimakkaampi jokainen melan veto on.

Isot, vahvat tai teknisesti taitavat melojat suosivat isoja lapoja ja pienikokoisemmille sekä retkimelojille suosittelemme alkuun pienempää lapaa. Suosituin pinta-ala on 590cm2.

Lapoja tulee eri mallisina ja muotoisina. Pitkää ja tasaista matkaa taittaville suositellaan lavoiltaan pitkulaista, soikeaa ja kapeampaa merimelaa, jolloin energiaa kuluu vähemmän melomiseen. Tämä pienempi lapa ei ota vastatuuleen yhtä paljon, sekä se on kevyempi vedessä koska veden vastus jää joka vedolla vähäisemmäksi. Merilapa toimii yleisterminä, eli vaikka meloisit pelkästään järvissä/joissa, voit huoletta valita merimelan harrastukseesi. Hyvä esimerkki merimelasta retkikäyttöön on Select X-Line 590cm2 lavalla.

Rivakampaa melontaa esimerkiksi treenimielessä hakeville, tai lyhyttä matkaa tekeville suositellaan taas melaa, jonka lavat ovat kooltaan isompia. Kun lavan pinta-ala kasvaa, kasvaa myös tuulen ja veden aiheuttama vastus melottaessa. Tällä melalla saat helpommin puristettua kovan vauhdin ja melontatahdin, mutta se on myös raskaampi lihaksille ja kuluttaa enemmän energiaa, jolloin se ei ole ideaalinen merilavan tavoin pitkille ja tasaisille matkoille. Tästä esimerkkinä on Select X-Blade 660cm2 lavalla.

Myös melontakulma vaikuttaa siihen, minkä mallinen mela sinun kannattaa harrastukseen hankkia. Korkeasta kulmasta melovat, usein kokeneet käyttäjät saavat enemmän irti isosta lavasta, kun taas vasta-alkajat tai muuten rauhallisesti melovat väsyttävät herkästi itsensä liian nopeasti, jos käytössä on isolavallinen mela. Eli simppelinä muistikikkana; korkea melontakulma = isompi lapa ja matala melontakulma = kapeampi merilapa.

Ääripään merimela on tämä Lahnakosken valmistama

Grönlantilaismela!

Tämä lentokoneen propellerin näköinen Inuiittien perinnemela on ainutlaatuinen, soveltuen täydellisesti ultrapitkiin matkoihin avoimilla vesillä.

Katso tuote

Melan lavan materiaali

Melan lavan materiaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota – oikealla valinnalla parannat tehokkuutta ja melomisen mukavuutta sekä tuntumaa. Ottaessasi vedon toisella lavalla nostat toisen lavan luonnollisesti ilmaan ja kun lasketaan mukaan toistojen määrä, muuttuu pieneltäkin vaikuttava painoero isoksi tekijäksi pidemmällä retkellä.

Kaikista kevyin lapamateriaali on hiilikuitu, toisiksi kevyin on lasikuitu ja painavimpia ovat muovi/nylon. Hintataso materiaalien välillä korreloi painoon, eli kevyin on kallein ja painavin edullisin.

Hiilikuitu on materiaalina kevyen rakenteensa lisäksi erittäin jäykkää, jolloin melan lavat eivät jousta veden vastuksessa niin paljon ja tämä mahdollistaa tehokkaan voimanvälityksen melottaessa kuten Selectin X-bladella.

Lasikuitu on laadukasta keskiluokkaa, mikä on hinta/keveys/laatu-suhteensa ansiosta suosituimpia lapamateriaalejamme. Tällä rakenteella saat pätevän melan, joka on kevyt, tunnokas ja toimiva. Hyvää lasikuitulapaista melaa edustaa Select X-line melasarja.

Edullisimpana vaihtoehtona melan lavaksi on nylon/muovi. Materiaalina tämä kestää kaikista eniten huolimattomampaa käyttöä ja tämän takia se onkin usein ykkösvalinta perheen yhteiseen mökkikäyttöön tai vuokraamoihin. Materiaali joustaa ja taipuu, tuoden lisää kestävyyttä. Pienenä miinuksena kestävyys tulee melontatehokkuuden kustannuksella. Egaliksen Swell on esimerkiksi hyvä nylon-lapainen perusmela.

Melan varsi

Melan varren materiaalilla on myös iso vaikutus melonnan eri osa-alueisiin. Huokeamman pään melat ovat usein alumiinivartisia kuten Saimaa Kayaksin perusmela. Alumiini on todella kestävää ja palvelee pitkään käytössä. Tässäkin tuo huokea hinta tuo mukanaan pientä kääntöpuolta – alumiini materiaalina on painava sekä herkkä lämpenemään ja kylmenemään, jolloin etenkin kylmemmällä kelillä tämän pidempiaikainen käsittely vaatii hanskaa käteen.

Kuten lapoja, tulee myös varsia hiilikuituisina- ja lasikuituisina sekä näiden yhdistelminä. Nämä ovat todella kevyitä, näyttäviä ja ne eivät ole yhtä alttiita lämpötilavaihteluille kuin alumiini. Näistä hyödyistä joutuu maksamaan alumiinia enemmän, mutta usein jo yksi melontareissu riittää kattamaan ylimääräiset kulut miellyttävyydellään.

Kajakkimelan varren muotoilu on myös joissakin malleissa erilainen. Suurin osa varsista on suoria, mutta esimerkiksi Select X-Blade Ergo on varustettu mutkavarrella. Mutkavarren avulla voit pitää ranteet luonnollisemmassa kulmassa meloessasi ja ne eivät tällöin rasitu samalla tavalla.

Select Paddles

Valikoimamme on kruunattu Huippubrändi Selectin korkealaatuisilla kajakkimeloilla. Nämä valmistetaan käsityönä Ranskassa ja ovat varustettu portaattomalla 10cm pituus- ja lapakulmasäädöllä, jolloin pituutta voi hienosäätää oman taitotason ja mieltymyksien mukaisesti.

Kanoottimela

Kanoottimelan valinta on usein huomattavasti helpompi, sillä nämä melat eivät ole yhtä teknisiä tai monimutkaisia kun kajakkimelat.

Valinta kannattaa aloittaa selvittämällä tarvittava pituus. Mikäli haet vain omaan käyttöösi melaa, voit mitata suuntaa-antavan pituuden mittaamalla kuinka paljon on väli hartioiden korkeudelta lattiaan seisten - tämä on sopiva melan mitta +-5cm melontatyylistä riippuen. Lahjaksi ostaessa on hyvä tietää, että sopivan pituinen mela on usein käyttäjäänsä n. 30-40cm lyhyempi.

Lavoissa on myös eroavaisuuksia muotoilun osalta, jotkut ovat enemmän lapion muotoisia ja toiset pitkulaisia kuten majavan häntä. Lapoja on myös suorina ja pienessä kulmassa olevia, ns. bent-angle meloja.

Lapion muotoinen lapa on varma ja helppo valinta, etenkin jos mela on tulossa yleiskäyttöön. Mikäli haetaan pitkän matkan melaa, on pitkulainen muotoilu parempi.

Kanoottimelat ovat usein puisia ja näyttäviä. Hyvin kohdeltu ja säilytetty puumela pysyy hyvässä kunnossa pitkään.

Meloja on myös muovisena ja toisin kun puisissa meloissa, näissä on usein myös säätövaraa. Säätövarasta on erityisesti hyötyä silloin, kun mela on tulossa useamman eri henkilön käyttöön esim. mökillä tai vuokraamoissa. Esimerkkinä säädettävästä melasta Lahnakosken Indyhandy.