Valintaopas melontaan - kajakki, kanootti vai packraft?

Apua kajakin hankintaan ammattilaisilta

Melontaharrastukseen löytyy valtava määrä välineitä ja harrastuksesta kiinnostuneen ensikertalaisen voi olla vaikea löytää sopivaa tuotetta itselleen. Tässä oppaassa esitellään aluksi kovat kajakit ja kanootit, sitten ilmatäytteiset kajakit ja lopuksi packraftit eli reppulautat, jotta saisit mahdollisimman kattavan kuvan valikoimastamme.

Jos et kuitenkaan ole kiinnostunut alan termeistä tai teknisistä yksityiskohdista ja haluat melomaan oikeilla välineillä ilman opiskelua tai ostat tuotteen lahjaksi, ota yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme, niin etsimme mielellämme sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Tervetuloa Mikkeliin koe-istumaan ja tutustumaan kajakkeihin, jotta saat varmasti juuri sinulle sopivan kajakin (sovithan kiinnostavasta testituotteesta etukäteen asiakaspalvelumme kanssa)!

Vesiurheilu.fi
Ratatie 10
50600 Mikkeli
Avoinna arkisin 8-16

info@vesiurheilu.fi

045 841 7744

Tiimimme on harrastanut vesiurheilua sen useissa eri muodoissaan kymmenien vuosien ajan, joten hinnoittelemme tuotteemme vastaamaan sen ominaisuuksia. Meiltä et löydä huonolaatuisia tuotteita tai yliammuttuja kantavuuksia - sen sijaan löydät ammattilaisten tuotekuvaukset, ohjeet ja palvelun välineiden valitsemiseen sekä laadukkaat kulkupelit joka hintaluokassa.

Olemme palvelleet Mikkelistä käsin asiakkaitamme 12 vuoden ajan ympäri Suomen. Löydät meidät jatkossakin näiltä sivuilta missä tahansa melontaan liittyvässä asiassa.

Kovat kajakit

Jäykästä, kestävästä ja 100% kierrätettävästä polyeteenistä valmistetut laadukkaat kajakit retkeilyyn, merimelontaan, mökkeilyyn, kalastukseen, liikuntaan ja nautiskeluun englantilaiselta P&H:lta ja Saimaa Kayaksilta. Laajat varustepaketit ja lisätarvikkeet yhdistettynä mallien huippuominaisuuksiin tuo vesilläliikkumisen iloa vuosiksi eteenpäin.

Meiltä löydät myös joki- ja koskikajakit, vakaat ja helpot Sit On Top (SOT) avokajakit sekä intiaanikanootit.

Tutustu mallistoon tästä

Ilmatäytteiset kajakit

Ilmatäytteinen kajakki on erinomainen vaihtoehto silloin kun et halua tai ei ole mahdollisuutta kuljettaa kovaa kajakkia auton kattotelineillä tai peräkärryssä. Nykyaikaisilla laadukkailla ilmatäytteisillä malleilla saat jo lähes saman melontakokemuksen kuin kovalla kajakilla ja se mahtuu vieläpä kätevästi normaalin henkilöauton takakonttiin.

Valikoimastamme löydät ilmatäytteisten kajakkien pioneerin Advanced Elementsin ja Saimaa Kayaksin tuotteita.

Tutustu mallistoon tästä

Packraftit

Saimaa Kayaksin ja MRS:n äärimmäisen laadukkaat ripstop-nylonista valmistetut huippukevyet (2-4,5kg) ja pieneen tilaan pakkautuvat reppulautat kulkevat vaivatta mukana rinkassa, moottoripyörässä tai vaikka polkupyörässä. Uretaanipinnoitteiset packraftit ovat todella kestäviä ja palvelevat vuosia tunnollisesti.

Packraft malleja löytyy useita - koskenlaskumalli Rapid, kalastusmalli Fisher, ultra-kevyt Feather, yleismalli Trek ja retkimalli Adventure. Näitä saatavilla mallista riippuen yksikköinä ja kaksikkoina, klikkaa allaolevasta napista ja katso lisää!

Tutustu mallistoon tästä

Valitse sopiva malli käyttötarkoitukseesi

Valitsemalla heti oikeat välineet saat melontaharrastuksestasi enemmän irti ja rahoillesi parhaan mahdollisen vastineen. Pääset myös nopeammin melonnan alkuun kun kaatumista ei tarvitse jännittää, välineet kestävät kehityksesi perässä, etkä joudu miettimään ensimmäisen kesän jälkeen uuden kajakin ostoa.

Usein kysyttyä melonnasta

Kajakki on melontaan käytettävä pitkä ja kapea vesikulkuneuvo. Tuhansien vuosien historiallaan niin kajakit, kuin kajakin määritelmät ovat muuttuneet. Alunperin se oli suljettu, sisällä istuttava (sit in) umpikajakki. Kajakkeja on nykyään myös päälläistuttavina avo- ja sit-on-top mallisina, joten määritelmäkin on vähän vapautunut.

Aloittelijalle suositellaan valitsemaan vakaa, leveä ja tasapohjainen kajakki. Nämä ovat alkuvakaita, jolloin kajakki on myös paikallaan ollessa miellyttävän vakaa. Aloittelijalle hyviä vaihtoehtoja ovat perinteisen istuma-aukollisen sit in-kajakin lisäksi päälläistuttavat sit-on-top mallit, joihin liikuntarajoitteisenkin ihmisen on helppo mennä.

Kajakin ja kanootin alkuperäiset erot olivat siinä, että kajakki on sit-in mallinen, sisällä istuttava umpikajakki, kun taas kanootti on avoin ja päällä istuttava. Kanoottia käytetään myös yleisnimityksenä vaikka puhuttaisiin kajakista. Monelle kanootti tuo myös mieleen perinteisen intiaanikanootin. Kajakkimelassa on kaksi lapaa, kun taas kanoottimela on yhdellä lavalla.

Kajakkeja löytyy niin useilla eri mitoilla, muotoiluilla ja malleilla ettei kajakista voida puhua yleisesti kiikkeränä. Rennommat joki-, retki- ja sit on top kajakit ovat usein leveitä, vakaita ja helppoja käsitellä. Jotkut merikajakit sekä kaikki kilpakajakit ovat kapeita, kiikkeriä ja nopeita.

Kaksikkokajakit toimivat myös yksin meloessa kun asettelee painojakauman oikein esimerkiksi retkivarusteiden sijoittelulla. Pidemmän vesilinjansa vuoksi kaksikot ovat usein yksikkökajakkeja suuntavakaampia.

Olit sitten hyvä uimari tai uimataidoton, päällä tulee aina olla kelluntaliivit. Neopreenipukineet ja vedenkestävät vaatteet tulevat seuraavana tärkeysjärjestyksessä. Kuumana kesäpäivänä pärjäät vähemmällä varustuksella, mutta kylmällä kelillä tai koskien kuohuissa kannattaa pukeutua kaikkeen varautuen sekä pitää varavaatteita mukana vesitiiviisti pakattuna. Muista suojautua myös auringolta.

Kaksilapaisesta kajakkimelasta otetaan vähän hartioita leveämpi, kevyt ote ja veto otetaan toiselta puolelta jalkaterien etäisyydeltä ja vedetään aina kylkeen saakka, jonka kohdalla mela nostetaan ylös. Toista tämä puolelta toiselle ja alat hahmottamaan kuinka melonta onnistuu. Muista, että melonta ei ole käsillä tekemistä vaan koko vartalon yhteistoimintaa. Jalkatuista saat tukea vetoon, oikealta vedettäessä oikea jalka painautuu jalkatukea vasten ja vartalon/hartioiden kierto avustaa vetoa. Tekniikan saa hiottua huippuunsa vain toistoilla, joten sitä ei kannata liikaa stressata mökkirannan melontareissuilla. Pitkillä matkoilla hyvä tekniikka on ehdoton, ettet rasita itseäsi liikaa jo ensi kilometreillä. Hyvällä tekniikalla ja harjoittelulla jaksaa meloa vaikka koko päivän.

Kanoottimela on usein yksilapainen, perinteisempi mela. Melan lapa kurotetaan kulkupelin kärjen sivulle ja vedetään taakse kanootin suuntaisesti. Melontaliike on hyvä lopettaa kun mela on vartalon kohdalla.

Packraft, eli reppulautta on ilmatäytteinen, huippukevyt (2-4,5kg) ja monikäyttöinen kulkupeli. Pieneen tilaan pakkautuvan ja kestävän packraftin saat todella näppärästi mukaan retkille ja vaelluksille. Reppulautat ovatkin suosittuja retkeilijöiden keskuudessa.

Ilmatäytteinen vai kova kajakki?

Kovan kajakin valintaopas

Kovat kajakit ovat ylivoimaisesti suosituimpia kajakkimalleja Suomessa vaikka ilmatäytteiset mallit ovat viime vuosina nostaneetkin suosiotaan. Kovia kajakkeja on moneen eri käyttöön ja ympäristöön, jaottelua voi tehdä esimerkiksi seuraavasti: joki- ja koskikajakit, retkikajakit, merikajakit, SOT avokajakit (Sit-On-Top) ja kalastuskajakit. Mutta miten valita sopiva malli?

Mieti aluksi missä pääasiassa tulet melomaan. Onko käyttö merellä, järvellä vai joella? Onko tarkoitus tehdä pidempiä retkiä, vai onko melonta pääasiassa päiväretkeilyä esimerkiksi mökillä? Haluatko kuntomeloa vai nauttia rauhallisesta luonnossa liikkumisesta?

Melonta tekee hyvää hartioille ja etenkin ylävartalon lihaksille sekä liikkuvuudelle, mikä nykyisin konttorityön myötä on useilla jo rajoittunut normaalista liikeradoista. Jos kuitenkin ostaa liian vaikean kajakin voi melonnasta kadota rentous ja silloin ei hyviä avaavia vaikutuksia saadakaan vaan vartalo on entistä enemmän jumissa koska meloja jännittää kaatumisen pelossa lihaksiaan. Tottakai harjoitus tekee mestarin ja haasteita pelkäämätön aloittelijakin voi hankkia vauhdikkaamman ja kiikkerämmän mallin ensimmäiseksi kajakikseen.

Koko:
Kajakkia hankkiessa rungon muotoon sekä kokoon tulee kiinnittää huomiota. Liian iso kajakki ui liian korkealla, jolloin tuuli pääsee tarttumaan siihen helposti ja ohjaaminen hankaloituu. Mallin ollessa liian pieni, hyvän asennon löytäminen on hankalaa ja vartalo puutuu helposti. Myös kyytiin nouseminen hankaloituu huomattavasti, jos istuma-aukko on liian pieni. Kokoa merkitään mallien kesken LV, (low volume) MV (medium volume) ja HV (high volume) merkinnöin, joista LV on pienen, MV keskikokoinen ja HV isoin.

Pituus:
Pidemmillä melontaretkillä tarvitset kajakin, jossa on riittävästi lastitilaa retkivarusteille kuten teltalle, makuupussille, muonalle, vaatteille jne. Kun melot pidempiä matkoja, hyvä liukuvuus on silloin myös tärkeä ominaisuus. Karkeasti ottaen pidempi kajakki liukuu paremmin kuin lyhyt. Pidemmissä malleissa on myös enemmän säilytystilaa tavaroille kuin lyhyemmissä.

Leveys:
Kajakin leveys vaikuttaa suoraan sen tukevuuteen. Useimmiten mitä leveämpi malli on, sitä vakaampi ja helpompi se on ensikertalaiselle. Mutta yksinomaan leveyttä tuijottamalla ei voi päätellä tukevuutta vaan rungon muoto tulee myös ottaa huomioon.

Kajakin pohjan muoto:
Kajakin tukevuuteen tai kiikkeryyteen merkittävästi vaikuttava tekijä on rungon muoto. Muotoja löytyy litteistä pyöreisiin, V-pohjaisiin ja kaikkea niiden väliltä. Huomioi myös mallin valinnassa että merellä ja järvellä aallot ovat eri tyyppisiä. Kajakin muotoilu vaikuttaa siihen miten se ottaa aallot vastaan.

Tasainen pohja antaa hyvän alkuvakauden. Tämä on suosittu rungon muoto aloittelevalle melojalle, koska siinä saa rennosti nauttia melonnasta ja maisemasta.

Loivasti V-pohjainen profiili on viimevuosina kasvattanut suosiotaan. Tällaisissa malleissa alkuvakaus saadaan hyväksi mutta samalla myös kajakin hyvä kääntyvyys säilyy.

Voimakkaasti V-pohjainen tai pyöreäpohjainen malli on aloittelevalle melojalle usein liian haastava kiikkeryytensä vuoksi. Kokenut meloja saa näillä pohjanmuodoilla kajakkiin suuntavakautta, vauhtia ja aaltoajossa hyvää tuntumaa ja surffia.

Varustelu:
Tasapohjaista kajakkia hankittaessa pidemmän matkan melontaan on tärkeää, että siinä on kulkupeliä suunnassa pitävä säätöevä tai peräsin. Evän/peräsimen avulla se pysyy tottelevaisesti suunnassa, vaikka tuulisi sivusta. Ilman evää tai peräsintä onkin ikävää meloa vain toiselta puolelta tai muuten yrittää kammeta kajakkia pysymään suorassa. Hyvin varustelluista retkikajakeista evä tai peräsin löytyy vakiovarusteena.

Hyvään istuimeen kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota. Istumalla useammassa eri kajakissa huomaat kyllä eron. Huono istuin ja siitä johtuva puutuminen voi viedä ilon koko melonnasta.

Tavaratilat kannattaa myös varmistaa, että vastaavat omia käytön tarpeita sekä ovat varustettu vesitiiviillä kansiluukuilla.

Kevyet ja ketterät

jokikajakit

Joelle riittää lyhyempi noin 3-4 metrin kajakki. Pienellä joella ja koskessa lyhyt malli on ketterämpi kääntymään. Lyhyt jokikajakki on myös kevyempi, jos koskia tai muita esteitä kiertäessä sitä tarvitsee kantaa. Isommalle ja rauhallisemmalle joelle voi hankkia myös hieman pidemmän version, jos kaipaa sen tuomaa nopeutta eikä tarkoitus ole meloa koskissa. Hyviä jokikajakkeja ovat esimerksi Saimaa Kayaksin Smart tai P&H:n Virgo MV.

Helpot ja mukavat

Retkikajakit

Myös neljän ja viiden metrin pituisilla retkikajakeilla onnistuu retkeily mukavasti. Tällaiset 4-5 metrin pituiset mallit ovatkin erittäin suosittuja Suomen vesistöissä. Useilla retkikajakeilla pärjää merellä suojaisemmissa olosuhteissa sekä isommallakin järvenselällä melottaessa. Tämän pituinen riittää useimmille käyttäjille, koska sillä onnistuu sekä päiväretket että muutaman päivän yli yön retketkin. Retkikajakeista hyvänä esimerkkinä toimii esimerkiksi Saimaa Kayaksin Trek ja P&H:n Virgo mallit.

Nopeat ja suuntavakaat

Merikajakit

Merellä retkeilyyn sopivat merikajakit, jotka ovat pituudeltaan vajaasta viidestä metristä vajaaseen kuuteen metriin. Merikajakkivalikomamme koostuu huippulaadukkaista P&H:n tuotteista, jonka valikoimiin kuuluu suositut Virgo, Leo ja Scorpio mallit.

P&H Kayaks

Englantilainen P&H Kayaks on asettanut standardit huippukajakeille jo yli 50 vuotta. Jos etsit kajakkia, missä yhdistyy huippuunsa viety muotoilu niin järvi kuin meriolosuhteissa ja huippulaadukkaat materiaalit, valintasi on P&H. Tule ja koeistu P&H kajakit Mikkelissä (sovithan kiinnostavasta testituotteesta etukäteen asiakaspalvelumme kanssa).

HELPOT JA VAKAAT

Avokajakit (sit on top - SOT)

Viime vuosina avo- eli SOT-kajakit ovat rantautuneet myös Suomeen. SOT tulee sanoista Sit-On-Top eli päällä istuttava kajakki. Nämä mallit ovat suosittuja lämpimissä maissa ja esim. rantalomakohteissa. SOT-malliin on helppo hypätä kyytiin. Näissä ei ole mahdollisuutta käyttää aukkopeitettä, eli kylmillä ja sateisella säällä tarvitaan paremmat varusteet pukeutumiseen. SOT-kajakit ovat turvallinen ja helppo vaihtoehto jos perinteiseen kajakkiin meneminen tuntuu hankalalta. SOT mallit sopivat erinomaisesti myös lasten melontaan turvallisuutensa ja vakautensa vuoksi.

koko perheen

intiaanikajakki Yuma

Helposti melottava Yuma intiaanikanootti tuo joki- ja järviseikkailut mökkirantaan!

Tässä inkkarikanootissa on pieni tuulipinta-ala, eli se sopii hyvin käytettäväksi myös merellä ja järvellä, koska sivutuuli ei paina kanoottia kuten korkeampilaitaisia inkkarikanootteja.

Huippuketterät ja kestävät

Koskikajakit

Koskikajakkeja löytyy sekä retkeilyyn että koskissa puljailuun eli Freestyle-tyyppiseen melontaan. Koskikajakit ovat joki ja retkikajakkeja lyhyempiä ja ketterästi kääntyviä kuten Pyranhan Fusion M Stout.

Vakaat ja monipuoliset

Kalastuskajakit

Kalastuskajakkia valitessa kannattaa kiinnittää huomioita vakauteen, säilytystilojen ja vapatelineiden määrään sekä kiinnistyskiskoihin (joihin voi rakennella kätevästi omia yksillöllisiä apuvälineitä). Muista myös mukava istuin, niin kalaretkellä viihtyy pidempään!

Kalastuskajakkeja löytyy melottavina Fisher ja poljettavina malleina Pedal Fisher. Poljettavien mallejen etuna on se, että niissä pysyy kädet vapaana matkaa tehdessä, joten ne sopivat esimerkiksi uisteluun erinomaisesti.

monikäyttöinen

Poljettava kajakki

Poljettava kajakki Pedal Propeller on kuin pyöräilyä vesillä! Tämä vakaa ja monikäyttöinen kulkupeli liukuu sulavasti joko meloen tai potkurin avulla. Täyttä ympyrää pyörivä poljinyksikkö tuo myös tarpeen vaatiessa kovaa treeniä sitä haluavalle. Poljinyksikkö on helppo nostaa ylös kesken melontaretken, napata mela telineestään ja jatkaa melontaa käsillä niin koko kroppa saa liikuntaa.

Edellämainittuja kalastuskajakkeja sekä poljettavaa kajakkia yhdistää neljät lisävarusteiden kiinnityskiskot, melateline, reikämäiset vapatelineet, kestävä ja laadukas polyeteenirakenne, sekä kaikuluotaimen anturille tarkoitettu reikä kajakin etuosassa. Reiästä pujotat anturin näppärästi pohjassa olevan kehikon päälle, ja luotaimen näytön saa puolestaan kiinnitettyä kiskoon lisävarusteena saatavan luotaintelineen avulla.

Saimaa Kayaks Pedal Fisher yksityiskohtakuva 1
Saimaa Kayaks Fisher yksityiskohtakuva

Saimaa Kayaks

Saimaa Kayaksin valikoimaan lukeutuu ilmatäytteiset ja kovat kanootit ja kajakit, sekä myös packraftit. Saimaa SUPista tuttua hinta-laatusuhdetta on nyt tarjolla useassa eri muodossa, kattavilla varustepaketeilla ja tyytyväisyystakuulla. Olit sitten etsimässä kovaa kajakkia kalastukseen, packraftia koskenlaskuun tai ilmatäytteistä kanoottia mökkifiilistelyyn - Saimaa Kayaksilta löytyy kaikki nopealla toimituksella ja asiantuntevalla asiakaspalvelulla.

Valintaopas ilmatäytteisille kajakeille

Ilmatäytteinen kajakki on kompakti valinta luonnossa liikkuvalle. Ilmalla täytettävä setti mahtuu helposti auton tavaratilaan ja sen käyttöönotto on helppoa ja nopeaa.

Ilmatäytteisen kajakin valinnassa isoin huomio kannattaa kiinnittää valmistustekniikkaan, ovatko laidat pyöreät ponttoonimalliset vai kapeat ja pystymmät dropstitch-malliset. Pyöreäponttooniset laidat tuovat melontaan vakautta eikä tuuli tartu reunoihin niin helposti, kun taas pystymmät suoralaitaiset kajakit ovat kapeutensa puolesta nopeammat ja paremmin vasta-aallokossa kulkevia, mutta hieman kiikkerämpiä.

Saimaa Kayaks Adventure on leveä, pyöreillä ponttooneilla ja vahvalla dropstitch-lattialla varustettu avomallinen kajakki. Tämä malli on leveytensä ansiosta erittäin vakaa ja helposti käsiteltävä ensikertalaiselle tai heikomallakin tasapainolla varustetulle henkilölle. SUP-laudoista tuttu dropstitch-lattia tuo vahvan ytimen ja pitää kajakin muodossaan isommankin melojan alla.

Ilmatäytteiset mallit toimitetaan usein täyden varustepaketin kanssa pumppuineen ja meloineen. Useimmiten paketeissa on hyvin perustason mela, jonka monet enemmän melovat päivittävät omille mitoille sopivaksi ja jättävät pakettimelan varamelaksi.

Saimaa Kayaks Ilmatäytteinen kajakki Expedition 1 ja 2 yksikkö kaksikko


Expedition
on kauttaaltaan dropstitch-rakenteinen, kapeamman profiilin ja nopeamman vauhdin ilmatäytteinen kajakki. V-muotoiset kovamuoviset keula- ja perävahvikkeet tuovat melontaan lisää suuntavakautta, sekä kajakki ottaa aallokkoa vastaan pehmeämmin. Dropstitch-rakenteen tuoman jäykkyyden johdosta Expedition on todella jäykkä ja miellyttävä kokeneemmallekin melojalle. Ilmatäytteisenä kajakki menee nätisti usean eri sedan-auton takakonttiin, tai takapenkille. Expedition yhdistää kovien- ja ilmatäytteisten kajakkien parhaat puolet yhdeksi kestäväksi paketiksi.

Packraft valintaopas

Onko käyttäjiä yksi vai kaksi?
Isoimman karsinnan saat tehtyä heti alkuun käyttäjämäärällä. Yksin meloessa pärjäät mainiosti yksikkömallilla, mutta mikäli käyttäjiä on kaksi edes satunnaisesti, tarvitset kaksikkomallin. Kaksikkomallin yksi hyvistä puolista on monikäyttöisyys – saat kansipeitteettömissä kaksikkomalleissa yksin meloessasi penkin asetettua niin, että kaksikkomallin lisätilaa voi hyötykäyttää tavaransäilytykseen, tai vaikkapa koiran mukaan ottamiseen. Kansipeite toki vähän pakottaa istumaan lautan perässä yksin meloessa, mutta painopistettä saat tasattua keskemmälle packraftia sijoittamalla mukaan otettavat varusteet keulaan.

Ominaisuudet
Packraft malleissa on merkittäviä toiminnallisia eroja. Mikäli reppulauttaa käytetään esim. pidemmällä vaellusreissulla vesistöjen ylityksiin, ovat packraft -mallien painoerot ja kompaktius pakattuna erittäin huomion arvoinen seikka. Jos mennään nämä asiat edellä, kannattaa silmäillä joko pienimpiä, tai kevyimmästä materiaalista valmistettuja ultralight malleja kuten Featheria. Jos taas pääkäyttökohde on syrjäisten vesistöjen kalapaikkojen haravointi kaverin kanssa, vahvemmasta materiaalista valmistetut kaksikkomallit kuten Fisher Twin palvelevat tarpeitasi paremmin.

Jos taas etsit yleispätevää packraftia, joka pystyy pitämään pintansa kaikessa normikäytössä, löytyy valikoimastamme kultaisen keskitien malleja, jotka suoriutuvat mainiosti niin tasaisessa vedessä, kun lievästi virtaavassa vedessä. Suosituin yleismalli on Saimaa Kayaksin Packraft Trek. Tässä lautassa on pitkä ja leveä runko, hyvä kantavuus ja näistä huolimatta se painaa vain 2,5 kg.

Vaatimustason ollessa askelta korkeammalla, Saimaa Kayaksin Adventure tai Adventure Twin ovat jämeriä ja laadukkaita yleispackrafteja, jotka ovat varustettu kansipeitteellä ja ponttoonin sisäisellä säilytysjärjestelmällä. Vahvat materiaalit ja lisävarusteet kuten kansipeite tuovat toki hieman lisää painoa ja kokoa pakattuun packraftiin, mutta 4,1kg painollaan Adventure Twin on silti hyvin kuljetettavissa siirtymillä.

White water -luokituksen melontaan yksi oleellisimmista ominaisuuksista on spraydeck kansipeite ja/tai self bailing pohja. Self bailing pohjassa on sivuissa useita reikiä, joista packraftiin pääsevä vesi pääsee myös valumaan pois. Koskien kuohuja navigoidessa kansipeitteettömän kannen yli pääsee helposti reippaastikin vettä ja siksi on tärkeää, että se kaikki vesi pääsee myös itsestään pois. Self bailing pohja löytyy mm. packraft Rapidista.

Tilan ja kantavuuden tarve
Melojan oma koko vaikuttaa myös valintaan - 165 cm pitkä meloja voi tuntea olonsa erittäin mukavaksi reippaammalla tavaramäärällä pienimmässäkin packraftissa, mutta 195 cm pitkä meloja voi tuskailla samassa mallissa ilman tavaroitakin. Tuotesivuillamme on ilmoitettu packraftien mitat niin ulkoa kuin sisältä, ja näitä mittoja kannattaa hyödyntää reppulauttaa valitessa. Kantavuudet lukevat myös tuotesivuilla ja onkin järkevää laskea kuinka paljon itse meloja + tavarat suurin piirtein painaisivat yhteenlaskettuna. Etenkin pidemmillä reissuilla käyttäjän mukavuus on korkealla prioriteettilistalla, eli varmistu siitä, että mahdut packraftiin mukavasti.

Varusteet
Kansipeite ja aukkopeitteet ovat myös isossa roolissa. Kansipeite tarkoittaa isompaa, koko kannen kattavaa peitettä ja aukkopeite on taas se, joka on päällepuettava malli ja tulee kansipeitteen aukkojen peitteeksi kuten tavallisessa kovassa kajakissa. Kansipeitteen kanssa ei tarvitse välittää vesiroiskeista tai sateesta, alavartalosi ja tavarat säilyvät kuivina. Kansipeite on myös mallin mukaan joko irrotettavissa, tai näppärästi avattavissa ja rullattavissa, kun sadepilvet siirtyvät ja aurinko alkaa taas pilkistelemään.


Vetoketjullinen, ponttooninsisäinen säilytysjärjestelmä on esimerkiksi pitkää matkaa tekevälle, tai reippaammin tavaraa mukaan pakkaavalle henkilölle erinomainen lisä packrafteissa. Säilytysjärjestelmä toimii siten että packraftin ollessa tyhjänä sujautat ponttoonien sisään tavarat drybägeissa, täytät packraftisi ilmalla ja tavarat kulkevat ponttoonien sisässä kätevästi mukana. Näihin tavaroihin et luonnollisesti pääsi käsiksi melonnan aikana, joten pakkaa tänne vain maissa tarvittavat välineet. Muut tavarat kulkevat mukana kätevässä keulapussissa (bow bag) ja lautan pohjalla.

Mitä lisävarusteita tarvitsen packraft-melontaan?
Lähtökohtaisesti tarvitset vähintään packraftin, melan sekä korjausvälineet ja kellunta-, pelastus-tai paukkuliivit. Kelluntaliivien valinnasta löytyy erillinen blogipostaus täältä.

Melontaan sopivia, kompakteja kelluntapukineita löytyy valikoimastamme useampia ja autamme teitä mielellämme myös näiden hankinnassa.

Drybageilla, kännykkäpusseilla, vyölaukuilla jamuilla pienemmillä oheistuotteilla pidät sinulle tärkeät tavarat visusti turvassa ja lähellä, sekä tavaroiden pakkaaminen ja järjestäminen esim. drybageihin hyötykäyttää tilaa paremmin.

Mistä materiaalista packraftit ovat valmistettu?
Yleisimmät laadukkaat packraftit ovat valmistettu ristiinkudotusta ripstop-nylonista, jossa on päällä vielä suojaava uretaanipinnoite (TPU). Ristiinkudotulla nylonilla on äärimmäisen kova veto- ja repäisylujuus, eli vaikka materiaali on ohutta ja kevyttä, laadukkaiden packraftien kanssa ei tarvitse puhkeamista pelätä joka käänteessä. TPU-pinnoite antaa nylonille liukkaan, hankausta ja UV-säteilyä kestävän viimeistelyn. Tällä materiaalilla ja pinnoitteella materiaali kestää ja säilyy monta kautta eteenpäin. Aina on kuitenkin mahdollista, että isoissa osumissa teräviin esteisiin vahvimpaankin materiaaliin tulee reikä. Packraftit ovat kuitenkin helppo korjata, joten tarpeen vaatiessa saat packraftin laitettua takaisin melontakuntoon parhaimmillaan minuuteissa, joten reissu ei katkea. Isommat korjaukset voi tehdä sitten kotisatamassa. Ota pidemmälle retkelle aina mukaan puhdistusvälineet, materiaalipaikkoja, liimaa ja teippi (esim. Tyvek tai Stormsure Tuff Tape) kun käytät packraftia.