pelastusliivien ja kelluntaliivien ero
Moottoriveneessä ja yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä tulee lain mukaan olla oikean kokoinen pelastusliivi tai kelluntapukine jokaiselle veneessä olijalle.
Vesilläliikkujan turvavarusteisiin lukeutuu monta erilaista varustetta; on pelastusliivit, kelluntaliivit, kelluntapuvut ja muut kelluntapukineet. Mitä eroa näillä on ja mikä on minulle tai minun harrastukselle paras? Tässä oppaassa käydään läpi kaikki oleellinen, mitä tulee tietää ennen liivien ostamista, sekä lopussa on vielä UKK (Usein Kysytyt Kysymykset) osio.
Alkuun on myös hyvä huomauttaa, että kelluntaliivien ja pelastusliivien oleellisin ero on nosteen (N, eli Newton) määrässä. 50N luokituksella olevat liivit ovat kelluntaliivejä tai kelluntapukineita ja 100N ja ylöspäin olevat liivit ovat pelastusliivejä.
pelastusliivit
Pelastusliivit ovat vähintään 100N (N = Newton, eli nosteen määrä) luokituksella oleva, suojaisilla vesillä liikkumiseen tarkoitettu turvavaruste. Pelastusliivit kääntävät henkilön itsestään oikein päin (kasvot ylös) 10 sekunnissa ja kannattelevat ihmistä kellunta-asennossa. Pelastusliiveissä usein on myös kaulus, joka tukee päätä ja pitää hengitystiet paremmin avoinna. Pelastusliivejä suositellaan erityisesti lapsille ja huonommalla uimataidolla varustetuille aikuisille juurikin siksi, koska ne kääntävät käyttäjän oikein päin ilman avustavia uintiliikkeitä, sekä ne kelluttavat kelluntaliivejä paremmin.
150N pelastusliiveissä kelluttavat ominaisuudet ovat vieläkin paremmat, näiden avulla tajuton käyttäjäkin kääntyy helpommin oikein päin. 275N on pelastusliivien huipentuma ja nämä ovat käytössä erittäin kovissa olosuhteissa avomerellä. Huomioitavaa on, että uimataidon lisäksi myös henkilön paino vaikuttaa tarvittavaan kelluttavuuteen.


kelluntaliivit
Uimataitoisille henkilöille tarkoitetut kelluntaliivit ovat kaikenlaiseen vesiurheiluun ja muuhun harrastamiseen tarkoitetut liivit. Nämä eivät pelastusliivien tapaan rajoita liikkuvuutta, sekä ovat yleisesti mukavempia päällä, sillä niiden päällismateriaali on usein esim. pehmeää neopreeniä (sama materiaali kun märkäpuvuissa). Oli tarkoituksenasi sitten lähteä SUP-lautailemaan, veneilemään tai kalastamaan, kelluntaliivit ovat tärkeä lisäturva veden varaan joutuessasi.
Tähän kategoriaan lukeutuu esim. useimmat melontaliivit, joiden muotoilu on kompakti ja vapaan liikkeen mahdollistava, sekä melontaliiveissä on usein joko korkealta alkava, tai ohut selkäosa, jotta kanoottipenkkiä vasten on mukava meloa ja nojata.
Impact-liivit ovat vesiurheilussa erittäin suosittuja, sillä ne ovat suunniteltu suojaamaan mahdollisilta osumilta tai kaatumisilta veteen. Näissä usein on käytetty paneelirakennetta, joka tarkoittaa siis sitä, että liivit muodostuvat useasta paneelista, jonka ansiosta liivin sisämateriaali pysyy paremmin muodossaan, eikä painaudu puolelta toiselle. Huomioitavaa näissä on se, että useimmat impact-liivit eivät sovellu veneilyliiveiksi, sillä ne eivät täytä kelluntapukineen vaatimuksia, mutta perinteikkäältä vesiurheilubrändi Followlta on tullut tähän ratkaisu, nimittäin 50N impact-liivi!
SUP-liivit ovat melontaliivien tapaiset, vapaan liikkuvuuden takaavat ja kompaktit liivit. Suppailuun olemme myös suositelleet Spinlockin lannemallisia ilmatäytteisiä liivejä. Mikäli sinulla on sup-liivit hakusessa, kannattaa katsoa meidän sup-liivejä käsittelevä blogipostaus!
kelluntapukineet
Kelluntapukine terminä sisältää myös kelluntaliivit, mutta tämän postauksen osalta käsittelen tässä kohdassa vain puettavia kelluntavaatteita. Tämän mallisia kelluntapukineita meillä on mm. kelluntapuvun, kelluntaliivin ja kelluntatakin muodossa. Monelle kalastukseen hurahtaneelle henkilölle haalari/puku on mieluisin vaihtoehto, sekä esim. meidän Baltic Amarok kelluntapuku on säänkestävien ja kelluttavien ominaisuuksiensa ansiosta erittäin hyvä vaihtoehto. Kyseinen puku on varustettu 80N kelluttavuudella, heijastimilla ja hyvin näkyvällä HI-VIZ hupulla, joten sen mukana saat niin turvaa, kuin käytännöllisyyttä samassa paketissa. Mikäli haalari ei ole tarkoituksiisi tai silmääsi sopiva, löytyy meillä myösBaltic Hamble 50N kelluntatakki. Kivasti istuva, mukava ja nätin näköinen takki on oikein sopiva ja turvallinen vaihtoehto rentoon veneilyyn ja viileisiin kevät/syysiltoihin.

paukkuliivit
Paukkuliivit ja muut ilmatäytteiset automaattisesti, tai manuaalisesti laukaistavat liivit ovat monelle perinteisiä pelastusliivejä tai kelluntaliivejä miellyttävämpi vaihtoehto, ovathan ne todella kevyet ja lähes huomaamattomat päällä. Meiltä löytyy 100N, automaattisesti laukeavaa Baltic Breeze paukkuliiviä, joka puetaan vähän valjaiden tyyliin. Toinen, etenkin suppailijoiden suosiosta nauttiva, lannemallinen ja manuaalisesti laukaistava 50N kelluntaliivi on Spinlock Alto. Kovempaan keliin suositellaan Baltic Breezeä ja suppailuun ynnä muuhun rauhallisempaan menoon Spinlock Altoa.
Usein kysytyt kysymykset
Pelastusliivejä suositellaan kovemmalle, aallokkoiselle vesistölle, sekä kun rantaa tai muuta turvaa ei ole lähellä. Myöskin uimataidottomien henkilöiden täytyy käyttää pelastusliivejä. Kelluntaliivit kannattaa olla aina veden ääressä liikkuessasi ja harrastaessasi.
Paukkuliiveissä on yleensä paukkupatruuna, joka laukeaa joko automaattisesti sulakkeen havaitessa vesikosketuksen, tai manuaalisissa malleissa esim. narusta vetämällä. Patruuna täyttää nopeasti liivien säiliöt ja muodostaa mallista riippuen renkaan tai perinteisemmän pelastusliivin.
Pelastusliivit ovat tarkoitettu pitämään käyttäjää pinnalla veden varaan joutuessa, eikä niitä suositella "lisäturvaksi" uintiin. Liivien kanssa voit kuitenkin tehdä uintiliikkeitä päästäksesi turvallisempaan paikkaan mahdollisuuksien mukaisesti.
Veneillessä lain mukaan veneessä täytyy olla pelastusliivit tai kelluntapukineet jokaiselle veneessä olijalle. Liivien ei tarvitse olla jatkuvasti päällä, mutta se on silti suositeltavaa etenkin huonosti uivien tai nuorten henkilöiden suhteen.
Pelastusliivin tai kelluntaliivin tulee istua napakasti, mutta mukavasti, eikä se saa pyöriä ympäri kehoa. Hyvä kikka testata liivin istuvuutta on pyytää jotain nostamaan sitä kevyesti olkapäistä; jos liivi pysyy mukavasti aloillaan, on se sopiva. Lasten ei tulisi koskaan pitää liivejä, joihin "ne kyllä kasvavat" vaan liivin tulee olla heille aina sopiva.
Vaatimukset koskevat vain moottoriveneitä ja yli 5m pitkiä purjeveneitä, joten lain mukaan ei, mutta pelastusliivien tai kelluntaliivien mukaan ottaminen on silti ehdottoman suositeltavaa.