Aloittelijan kokemuksia suppailusta

Olin haaveillut suppailun kokeilemisesta jo monta vuotta. Tänä kesänä sitten tarjoutui mahdollisuus tutustua paremmin lajin maailmaan. Varmasti monia suppailun aloittamisesta kiinnostuneita mietityttää, että millaisilla varusteilla on hyvä lähteä liikkeelle ja tämän vuoksi ajattelinkin jakaa hieman omia kokemuksiani aloittelijan näkökulmasta.

Sup laudat Saimaa SUP Sun ja Bass

Laudat, joilla lähdin ensimmäisille reissuille, olivat Saimaa SUP Bass 11.0 ja Sun 10.6. Lautojen täytön aloitin settiin kuuluvalla käsipumpulla ja pumpatessa saikin kerrassaan hyvän alkulämmittelyn. Kuitenkin, koska into vesille pääsyyn oli kova, toisen laudan kohdalla avuksi otettiin sähköpumppu. Sähköpumpusta tulikin heti luottoapulainen, joka varmasti kulkee mukana suppailuretkillä jatkossakin. Pumpun hoitaessa työt oli hyvin aikaa kerätä tarvittavat välineet mukaan ja valmistautua lähtöön.

Sähköpumppu sup laudan pumppaamiseen

Vielä ennen vesille lähtöä sujautin puhelimen kelluvaan vesitiiviiseen kännykkäpussiin ja sekin osoittautui todella hyödylliseksi. Kännykkäpussin ansiosta pystyin huoletta napsimaan kuvia matkan varrelta, eikä tarvinnut jännittää, että miten käy, jos puhelin tipahtaa kyydistä.

Vesitiivis kelluva kännykkäpussi puhelimen suojana

Ensimmäisenä kokeilin Bassia, sillä lauta on leveämpi ja tiesin, että leveys lisää laudan vakautta. Ja vakaahan se olikin! Alussa vähän testailin omaa tasapainoa siirtelemällä painoa puolelta toiselle ja huomasin, että ei lautaa kyllä helpolla saa keikkaamaan. Näistä kahdesta laudasta Bassissa on enemmän pituutta ja alussa pidemmän laudan käsittely ja ohjailu vaatikin hieman harjoittelua, mutta äkkiä senkin oppi. Kun aloin saada vähän enemmän jutun juonesta kiinni, tuntui, että lautaan sai hyvin vauhtiakin. Ajoittainen tuuli ja pieni aallokkokaan ei menoa haitannut, sillä lauta pysyi hyvin suunnassaan ja koska melaa ei tarvinnut jatkuvasti vaihdella puolelta toiselle, hieman pidemmänkin lenkin suppailu sujui sutjakkaasti.

Ilmatäytteinen sup lauta Saimaa SUP Bass

Sun 10.6 lähti testiin seuraavaksi ja vaikka lauta on Bassia hieman kapeampi, tuntui se silti todella vakaalta. Muodoiltaan Sun on pyöreämpi ja pituuttakin on vähemmän, joten vaikka laudan käsittelyä vasta oltiin opettelemassa, niin tällä tiukemmatkin käännökset sujuivat heti helposti ja mukavasti. Yllätyin myös siitä, kuinka hyvin laudan sai liukumaan! Melonnan sujuvuutta lisäsi tietenkin myös pakettiin kuuluva, kevyt ja kädessä miellyttävän tuntuinen hiilikuituvartinen mela.

Oman kokeilun jälkeen Sunia pääsi testaamaan myös perheenjäsenet. Heistä osa on hieman kokeneempia suppailijoita ja osa oli ensikertalaisia, mutta kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että lauta oli todella hyvä ja helppokäyttöinen. Tämän perusteella Sun siis on varmasti loistava lauta koko perheen tai kaveriporukan yhteiseen käyttöön!

Suppailemassa ilmatäytteisellä laudalla

Näiden lautojen kanssa oli mutkatonta päästä alkuun, sillä vaikka ensimmäisillä metreillä hieman jalat tutisivatkin, lautojen vakaus ja helppo käsiteltävyys rauhoitti mieltä ja toi menoon nopeasti lisää varmuutta. Nämä olivat siis aloittelijalle nappivalinta! Toimivien ja laadukkaiden varusteiden ansiosta ensimmäiset reissut sujuivat mukavasti ja suppailu aivan varmasti jääkin yhdeksi suosikkiharrastukseksi!