märkäpuvun ostajan opas

miten valitsen sopivan märkäpuvun?

Märkäpuvut ovat vesillä paljon aikaa viettäville ihmisille oleellinen osa varustusta, mutta ne sopivat hyvin myös kasuaalimpaan käyttöön, eikä vesipedon titteli ei ole kriteerinä märkäpuvun ostamiseen. Pohjolassa kesä ja etenkään lämpimät vedet kun eivät ole ympärivuotinen juttu, sekä normaalin kauden ollessa melko lyhyt, voit märkäpuvulla kirittää hieman kesän alkua ja selvitä pidemmälle syksyyn vesillä. Neopreeniset märkäpuvut sopivat suppailuun,snorklaukseen,uintiin,vesijetteilyyn,wakeboardaukseenjavetorenkaiden vetämiseen. Neopreenistä valmistettua märkäpukua ostaessa on hyvä tietää, ettei puvun sovi olla löysä, sillä neopreenin toimintaperiaate perustuu kehostasi tulevan lämmön vaikutuksiin neopreenin soluissa. Eli kastuessaan neopreeni imee soluihinsa vähän vettä, jonka kehonlämpösi muutamassa sekunnissa lämmittää omaa lämpöäsi vastaavaksi ja tämä nyt lämmin vesi ei poistu soluista, jonka seurauksena vesi tuntuu lämpimältä ja mukavalta. Kokemuksen pohjalta keskivertopaksulla(3/2mm) märkäpuvulla saa anteeksi n. 10 celsiusta veden lämpötilasta. Eli jos vesi on vaikkapa 10 asteista, voi se tuntua puvulla 20 asteiselta, melko lämpimältä vedeltä. Tämä ei ole siis mitään virallista tutkittua ja tarkasteltua informaatiota, vaan kokemuspohjaista, sekä myös erityisesti yksilöstä riippuvaa tietoa.

JETPILOTIN MÄRKÄPUVUT

Jetpilotin vesijetteilyyn tarkoitetuissa märkäpuvuissa on neljä tärkeää eri mittaa ja tässä blogipostauksessa aion käydä ne läpi ja ottaa esimerkkitapaukseksi oman kehoni vastaavat. Kun märkäpuvun hankinta alkaa olemaan ajankohtaista, tulisi ostajana ensimmäiseksi ottaa omasta kehostaan mitat. Huomioithan, että paino voi jakautua eri henkilöillä aivan eri tavoilla, eikä painosi ole kuin suuntaa antava viite kokotaulukossa. Ensimmäinen on pituus (175cm) ja tämän mittaustapa on varmaankin itseselitteinen. Toisena on hartioiden leveys (52cm), joka mitataan laittamalla mittanauha hartioiden ja olkapään kiinnityskohtien väliin niskan takaa. Kolmantena on rinnanympärys (106cm) joka puolestaan mitataan laittamalla mittanauha kainaloiden alle rinnan leveimpään kohtaan. Varmista että mittanauha on suorassa ja huomioi myös, että ympärys tulee mitata melko rentona, koska lopputulokseksi haluat hyvin ja mukavasti istuvan puvun, etkä liian tiukkaa tai liian löysää pukua. Viimeisenä on vyötärönympärys (81cm), joka taas mitataan n. navan kohdalta vyötärön kapeimmasta kohdasta (eli ei lantiosta, eikä kylkiluiden kohdalta). Summatessani nämä mitat Jetpilotin ajopuvun kokotaulukkoon ilmenee, että minulle sopivin puku olisi kokoa L. Sovitin pukua ja kyllähän se kokotaulukko kutinsa piti. Olemme sivuillamme ilmoittaneet, että märkäpukua/ajopukua ostaessa kannattaa ottaa yhtä kokoa isompi, kuin mitä vaikkapa normivaatteissa käyttää ja tämän kokeilun johdosta pystyn myös omakohtaisesta kokemuksesta tätä neuvoa komppaamaan. Suomalaiseen silmään nuo Australialaisen Jetpilotin kokotaulukot saattavat olla hieman kummallisia, kun jo suomalaisten keskipituudella kehotetaan ottamaan koko XL. (XL 178-183cm). Sentin tai parin heitot suuntaan tai toiseen eivät ole niinkään ratkaisevia tekijöitä, eikä kaikki näistä mitoista eivät ole myöskään tasavertaisia. Tällä tarkoitan sitä, että osa näistä mitoista, kuten hartioiden leveys, on kriittisempi kuin puvun pituus, sillä hartioista kirraava puku rajoittaa liikkumista ja vaikeuttaa hengitystä, kun taas aavistuksen liian lyhyt puku jättää vaan hieman nilkoista paljaaksi. Hyvälaatuinen neopreeni myös kuitenkin joustaa todella paljon (etenkin kastuessaan) ja ajan myötä puvut myös sopeutuvat käyttäjänsä vartalonmuotoon. Jetpilotin märkäpuvussa on ajohaalari + takki, joten voit tilanteen mukaan pukea enemmän tai vähemmän vaatetta.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET MÄRKÄPUVUISTA

Märkäpuvun alle ei tulisi pukea alusvaatteiden/uimahousujen lisäksi mitään, sillä märkäpuvun lämmittävät ominaisuudet perustuvat juurikin tiiviiseen kontaktiin ihon kanssa.

Kastuessaan märkäpuvun valmistusmateriaali, eli neopreeni imee soluihinsa vähän vettä, jonka kehonlämpösi muutamassa sekunnissa lämmittää omaa kehonlämpöäsi vastaavaksi

Suositeltavaa on, että märkäpuku on mukavuuden rajoissa mahdollisimman tiukka, jotta neopreeni toimii parhaiten

Puenta riippuu puvusta, mutta yleisimmät mallit puetaan selkäpuolelta vetoketjun avustuksella

Ei pidä. Märkäpuvun toimintaperiaate perustuu neopreenin solujen kastumiseen ja tämän vesikerroksen ihokontaktiin, kun taas kuivapuvun toimintaperiaate on estää kastuminen ja suora ihokontakti veteen.

Jobe naisten pitkä märkäpuku 3mm Vintage Teal
Jobe naisten pitkä märkäpuku 3mm Vintage Teal
Jobe naisten pitkä märkäpuku 3mm Vintage Teal
Jobe naisten pitkä märkäpuku 3mm Vintage Teal

Jobe naisten pitkä märkäpuku 3mm Vintage Teal

Normaali hinta119.90€
/
Sis. Alv Toimituskulut lasketaan kassalla.

Joben laadukas neopreeninen naisten pitkä märkäpuku vesiurheiluun, snorklailuun suppailuun ja muuhun rantaelämään! Sofia märkäpuku on yläkehosta 3mm paksua ja liikkuvuutta vaativilta alueilta hieman ohuempaa eli 2mm paksua neopreenia.

Sofia märkäpuvussa käytetty joustava neopreeni on erittäin laadukasta sekä pehmeää, joka tuntuu miellyttävältä ihoa vasten myös kuivana. Puvun saumat ovat ommeltu kestävällä flatlock -tekniikalla, joka tekee saumojen sisäpinnat hiertämättömäksi - Sofia märkäpuku sopii siis hyvin myös suppailuun!

Märkäpuvulla kausi alkaa heti kevään tullen ja jatkuu pitkälle syksyyn. Vetoketju selkäpuolella.

Katso kokotaulukko tuotteen lisäkuvista.


Koko