Valintaopas - pelastusliivit ja kelluntaliivit

pelastusliivien ja kelluntaliivien ero

Moottoriveneessä ja yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä tulee lain mukaan olla oikean kokoinen pelastusliivi tai kelluntapukine jokaiselle veneessä olijalle.

Vesilläliikkujan turvavarusteisiin lukeutuu monta erilaista varustetta; on pelastusliivit, kelluntaliivit, kelluntapuvut ja muut kelluntapukineet. Mitä eroa näillä on ja mikä sopii parhaiten juuri sinun tarpeeseen? Tässä oppaassa käydään läpi kaikki oleellinen mitä tulee tietää ennen liivien ostamista, sekä lopussa on vielä UKK (Usein Kysytyt Kysymykset) osio.

Alkuun on myös hyvä huomauttaa että kelluntaliivien ja pelastusliivien oleellisin ero on nosteen (N, eli Newton) määrässä. 50N luokituksella olevat liivit ovat kelluntaliivejä tai kelluntapukineita ja 100N ja ylöspäin olevat liivit ovat pelastusliivejä.

100N +

pelastusliivit

Pelastusliivit ovat vähintään 100N (N = Newton, eli nosteen määrä) luokituksella oleva, suojaisilla vesillä liikkumiseen tarkoitettu turvavaruste. Pelastusliivit kääntävät henkilön itsestään oikein päin (kasvot ylös) 10 sekunnissa ja kannattelevat ihmistä kellunta-asennossa. Pelastusliiveissä usein on myös kaulus, joka tukee päätä ja pitää hengitystiet paremmin avoinna. Pelastusliivejä suositellaan erityisesti lapsille ja huonommalla uimataidolla varustetuille aikuisille juurikin siksi, koska ne kääntävät käyttäjän oikein päin ilman avustavia uintiliikkeitä, sekä ne kelluttavat kelluntaliivejä paremmin. Valikoimastamme löydät mm. laadukkaat Baltic Pro Sailor pelastusliivit ja kokoja näistä löytyy vauvasta vaarille.

150N
pelastusliiveissä kelluttavat ominaisuudet ovat vieläkin paremmat - näiden avulla tajuton käyttäjäkin kääntyy helpommin oikein päin. 275N on pelastusliivien huipentuma ja nämä ovat käytössä erittäin kovissa olosuhteissa avomerellä. Huomioitavaa on että uimataidon lisäksi myös henkilön paino vaikuttaa tarvittavaan kelluttavuuteen.

Kelluntaliivit (50N)

Uimataitoisille henkilöille tarkoitetut kelluntaliivit ovat kaikenlaiseen vesiurheiluun ja muuhun harrastamiseen tarkoitetut liivit. Nämä eivät pelastusliivien tapaan rajoita liikkuvuutta, sekä ovat yleisesti mukavempia päällä, sillä niiden päällismateriaali on usein esim. pehmeää neopreeniä (sama materiaali kun märkäpuvuissa). Oli tarkoituksenasi sitten lähteä SUP-lautailemaan, veneilemään tai kalastamaan, kelluntaliivit ovat tärkeä lisäturva veden varaan joutuessasi.

Mikäli haetaan yleisliiviä mökille tai vieraiden varalle veneeseen, on kuvassakin näkyvä Baltic Aqua oiva valinta. Simppeli malli ja rento istuvuus takaa sopivuuden eri vartalotyypeille.

Veneilyyn löytyy useaa erilaista liiviä toisistaan poikkeavilla ominaisuuksilla - klikkaa linkistä alapuolella, niin pääset silmäilemään omaan makuusi sopivinta vaihtoehtoa!

Melontaliivit

Melonta vaatii liiveiltä erilaisia ominaisuuksia, joita ei usein yleismallin liiveiltä löydy. Melontaliivin tulee olla korkealla istuva ja kompakti, jotta se ei ole tiellä meloessa eikä se pakota käyttäjää istumaan etukenossa paksun ja pitkän selkämyksen takia.

Melontaliivissä on käytännön syistä hyvä olla myös taskuja, sekä lisäturvaa tuovia seikkoja kuten heijastimia tai D-renkaita.

Kuvassa on Aquarius MQ Pro. Tämä liivi on varma valinta kun etsitään melontaan pätevää liiviä. MQ Pro:ssa on heijastimet, taskutilaa, D-rengas, hyvät säätövarat ja paikkansa pitävä mitoitus.

wakeboard ja vesihiihtoliivit

Impact-liivit ovat vesiurheilussa erittäin suosittuja, sillä ne ovat suunniteltu suojaamaan mahdollisilta osumilta tai kaatumisilta veteen. Näissä usein on käytetty paneelirakennetta, joka tarkoittaa siis sitä, että liivit muodostuvat useasta paneelista, jonka ansiosta liivin sisämateriaali pysyy paremmin muodossaan, eikä painaudu puolelta toiselle. Huomioitavaa näissä on se, että useimmat impact-liivit eivät sovellu veneilyliiveiksi, sillä ne eivät täytä kelluntapukineen vaatimuksia, mutta perinteikkäältä vesiurheilubrändi Followlta on tullut tähän ratkaisu, nimittäin 50N impact-liivi!

SUP-liivit

SUP-liivit ovat melontaliivien tapaiset, vapaan liikkuvuuden takaavat ja kompaktit liivit. Suppailuun olemme myös suositelleet Spinlockin lannemallisia ilmatäytteisiä liivejä. Mikäli sinulla on sup-liivit hakusessa, kannattaa katsoa meidän sup-liivejä käsittelevä blogipostaus!

Kuvassa Baltic SUP Pro. Reilun kokoiset sivuleikkaukset, olkaheijastimet, etutasku ja säädettävä vyötärönauha - siis erittäin miellyttävä ja turvallinen paketti suppailuun!

50N+

kelluntapukineet

Kelluntapukine terminä sisältää myös kelluntaliivit, mutta tämän postauksen osalta tässä kohdassa käsitellään vain puettavia kelluntavaatteita.

Tämän mallisia kelluntapukineita meillä on mm. kelluntapuvun, kelluntaliivin ja kelluntatakin muodossa.

Monelle kalastukseen hurahtaneelle henkilölle haalari/puku on mieluisin vaihtoehto, sekä esim. meidän Baltic Amarok kelluntapuku on säänkestävien ja kelluttavien ominaisuuksiensa ansiosta erittäin hyvä vaihtoehto. Kyseinen puku on varustettu 80N kelluttavuudella, heijastimilla ja hyvin näkyvällä HI-VIZ hupulla, joten sen mukana saat niin turvaa, kuin käytännöllisyyttä samassa paketissa.

Jobe Bodywarmer on kuin kelluntaliivi ja asuste samassa paketissa! 50N kelluttavuudella varustettu liivi ei näytä lainkaan kelluntapukineelta, vaan normaalilta liiviltä. Tämän kanssa vietät kivaa syys/kevät iltaa niin veneessä, kun sataman terassilla.

paukkuliivit

Paukkuliivit ja muut ilmatäytteiset automaattisesti, tai manuaalisesti laukaistavat liivit ovat monelle perinteisiä pelastusliivejä tai kelluntaliivejä miellyttävämpi vaihtoehto - ovathan ne todella kevyet ja lähes huomaamattomat päällä.

Paukkuliivejä on valikoimassamme kahta erilaista; Baltic Breeze 100N (kuvassa) ja Spinlock Deckvest Lite+ 170N. Molemmat näistä ovat erittäin laadukkaita ja turvallisia, mutta merelle ja muuten vaativampaan käyttöön suosittelemme Deckvestiä sen korkeamman kelluttavuuden ja lisäominaisuuksien vuoksi.

Paukkuliivit soveltuvat todella hyvin myös kalastukseen! Kroppaa myötäilevä malli ei tule tielle kalaa väsyttäessä tai koukkua irrottaessa, eikä liiviä tarvitse olla jatkuvasti nykimässä eri asentoon kun nouset tai istut.

Toinen, etenkin suppailijoiden suosiosta nauttiva, lannemallinen ja manuaalisesti laukaistava 50N kelluntaliivi on Spinlock Alto.

Usein kysytyt kysymykset

Pelastusliivejä suositellaan kovemmalle, aallokkoiselle vesistölle, sekä kun rantaa tai muuta turvaa ei ole lähellä. Myöskin uimataidottomien henkilöiden täytyy käyttää pelastusliivejä. Kelluntaliivit kannattaa olla aina veden ääressä liikkuessasi ja harrastaessasi.

Paukkuliiveissä on yleensä paukkupatruuna, joka laukeaa joko automaattisesti sulakkeen havaitessa vesikosketuksen, tai manuaalisissa malleissa esim. narusta vetämällä. Patruuna täyttää nopeasti liivien säiliöt ja muodostaa mallista riippuen renkaan tai perinteisemmän pelastusliivin.

Pelastusliivit ovat tarkoitettu pitämään käyttäjää pinnalla veden varaan joutuessa, eikä niitä suositella "lisäturvaksi" uintiin. Liivien kanssa voit kuitenkin tehdä uintiliikkeitä päästäksesi turvallisempaan paikkaan mahdollisuuksien mukaisesti.

Veneillessä lain mukaan veneessä täytyy olla pelastusliivit tai kelluntapukineet jokaiselle veneessä olijalle. Liivien ei tarvitse olla jatkuvasti päällä, mutta se on silti suositeltavaa etenkin huonosti uivien tai nuorten henkilöiden suhteen.

Pelastusliivin tai kelluntaliivin tulee istua napakasti, mutta mukavasti, eikä se saa pyöriä ympäri kehoa. Hyvä kikka testata liivin istuvuutta on pyytää jotain nostamaan sitä kevyesti olkapäistä; jos liivi pysyy mukavasti aloillaan, on se sopiva. Lasten ei tulisi koskaan pitää liivejä, joihin "ne kyllä kasvavat" vaan liivin tulee olla heille aina sopiva.

Vaatimukset koskevat vain moottoriveneitä ja yli 5m pitkiä purjeveneitä, joten lain mukaan ei, mutta pelastusliivien tai kelluntaliivien mukaan ottaminen on silti ehdottoman suositeltavaa.