Ohjeet käyvät kaikkien yleisimpien SUP-lautamerkkien valmistamiin lautoihin

sup-laudan käyttöohjeet

sup-laudan täyttäminen

Ota lauta pois repusta. Levitä lauta tasaiselle alustalle ja avaa venttiilinhattu.

Tarkasta, että SUP-laudan venttiiliin keskellä oleva jousellinen tappi on ylä-asennossa, tällöin venttiili on kiinni-asennossa.

Työnnä nyt pumpun letku venttiiliin ja käännä, jolloin letkun pää avaa venttiilin pumppauksen ajaksi ja kääntäminen lukitsee letkun paikoilleen.

Poistaessasi letkun jousi palauttaa venttiilin kiinni-asentoon. Jos venttiili on auki-asennossa pumpun letkua kytkettäessä, voit pumpata laudan, MUTTA poistaessasi letkun, jousi ei palauta venttiiliä kiinni asentoon ja kaikki ilmat tulevat pihalle laudasta. Tämän virheen kun tekee kerran, muistaa kyllä jatkossa tarkastaa venttiilin asennon ENNEN pumppausta! :)

Venttiilin avaaminen ja sulkeminen onnistuu painamalla ja kääntämällä hieman (n. 10astetta) venttiilitappia, jonka pää on yleensä merkattu punaisella tai keltaisella.

Useimmat sup-pumput ovat kaksitoimisia (saatavilla on myös kevyempikäyttöisiä kolmitoimisia pumppuja tai suosittuja sähköpumppuja), mikä tarkoittaa sitä, että voit valita pumppaako pumppu sekä vetäessä, että työntäessä vai vain työntäessä.

Kaksitoimisuudella saat aluksi nopeammin ilmaa lautaan, mutta paineen kohotessa pumppaus muuttuu raskaaksi vetäessä, jolloin pumppu kannattaa vaihtaa pumppaamaan vain alaspäin työntäessä, jolloin voit käyttää kehosi painoa apuna.

Pumpputyypistä riippuen valinta tehdään joko laittamalla narussa roikkuva tulppa pumpun sylinterin kylkeen tai kääntämällä vipua. Kun lauta on pumpattu, laita venttiilinhattu kiinni venttilliin.

Huomaa, että pumpun mittari alkaa nousemaan vasta, kun lauta on jo kova ja painetta alkaa muodostumaan!

Asenna evä lautaan. Liu'uta evä hahloonsa ja kiinnitä evä. Lukitusmekanismejä on erilaisia: narussa roikkuva liuska kuten aquamarina sup-evässä, käsinkierrettävä ruuvi kuten Joben evässä ja kokonaan työkalu- ja osavapaa evä kuten Saimaa SUP Sunissa tai Moonissa tai Joben kovarunkoisissa bambulaudoissa. Joissakin lautatyypeissä ja merkeissä (esim. Jobe Titan) on käytössä US Fin Box, joissa evä kiinnitetään hahlossa liukuvalla aluslevyllä ja ristipääruuvilla. Kun evä on kiinnitetty, säädä melan pituus itsellesi sopivaksi tekniikkavinkkien mukaan, laita liivit päälle ja nappaa lauta kainaloon keskellä olevasta kantokahvasta ja marssi vesille nauttimaan!

SUP-laudan tyhjennys

Nosta lauta maalle ja irroita evä. Kuivaa lauta tai jätä se kuivumaan (jos aikomuksesi on säilyttää lautaa repussa pitkään).

Aseta lauta kansi ylöspäin tasaiselle alustalle ja avaa venttiilinhattu. Paina venttiilitappi pohjaan, jolloin venttiili aukeaa ja kierrä hieman, jolloin venttiili lukittuu auki-asentoon.

VINKKI: ilman vapautuessa paineella ääni on varsin kova, joten tuki toisella kädellä korvasi ja laita toinen korvasi olkapäätä vasten ja avaa vasta sitten venttiili vapaalla kädelläsi.

Useimmiten venttiili sijaitsee laudan perässä, joten aloita rullaaminen keulasta päin. Satuta viimeinen taitos, niin että eväboksi asettuu kivasti, jolloin saat pienemmän rullan.

Rullaaminen on helpompaa laudoissa, joissa on keskeltä taittuva eväboksi. Kun rulla on valmis ja kaikki ilma on poistunut laudasta, vapauta venttiilitappi, jolloin venttiili on valmiiksi oikeassa eli kiinni-asennossa seuraavaa pumppauskertaa varten. Laita venttiilinhattu kiinni. Kiristä rulla laudan mukana tulleella erillisellä kiristyshihnalla. Laita lauta ja kaikki tarvikkeet reppuun.

Huom! Lautojen mukana tullutta venttiiliavainta (usein harmaa, kiintolenkin näköinen muovinen työkalu) tarvitsee vain silloin, jos venttiili on vioittunut ja se joudutaan uusimaan tai silloin jos venttiili on jäänyt tehtaalla kiristämättä. Venttiiliavainta ei siis tarvita laudan tyhjentämiseen!

Lue lisää SUP-laudan säilytyksestä ja huollosta toisessa artikkelissamme.

Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä verkkojulkaisuissa, jos viittaatte linkillä lähteeseen www.vesiurheilu.fi Lisätietoja info@vesiurheilu.fi