SUP-laudan
Valintaopas

Mikä sup-lauta sopii minulle?

Lähes kaikilla sup laudoilla aloittelijankin on mahdollista päästä suppailun alkuun, mutta valitsemalla heti oikeat välineet saat suppailusta enemmän irti ja rahoillesi parhaan mahdollisen vastineen. Pääset myös nopeammin suppailun alkuun, välineet kestävät kehityksesi perässä, etkä joudu miettimään ensimmäisen kesän jälkeen uuden laudan ostoa huomatessasi työntäväsi banaanin muotoisella laudalla vesimassaa edessäsi 2km/h nopeudella!

Usein kysyttyä SUP-lautailusta

Sup lautaa hankkiessa ei välttämättä kannata ostaa heti ensimmäistä tai halvinta vastaantulevaa lautaa. Sup-laudan valintaan vaikuttaa käyttäjän paino, käyttötarkoitukset ja toiveet. Valitsemalla kerralla oikean laudan vastaamaan käyttötarkoitusta, kestävät välineet kehityksen perässä vuosia eikä lautaa tarvitse olla pian päivittämässä uuteen.

Suppailun aloittaminen ei ole vaikeaa, vaan yksinkertaista ja helppoa! Oikeanlainen ja laadukas lauta auttaa tasapainon säilyttämisessä ja vasta-alkajien suositellaan aloittamaan suppailu polviltaan. Rauhallisesti aloitettuna kehitystä tapahtuu nopeasti ja oppiminen on myös mukavaa ja rentouttavaa heti alusta alkaen. Keskivartalon tukilihakset tekevät suppaillessa huomaamattasi paljon työtä ja aktiivisella melomisella saa lajista myös hyvän liikuntamuodon tai vaikkapa apuvälineen kehon kuntoutukseen. 

Lyhenne SUP tulee tässä yhteydessä sanoista Stand Up Paddling. Tämä juontaa juurensa surffailijoihin, jotka halusivat päästä pidemmälle rannasta saadakseen isommat aallot alle. Vatsaltaan käsillä melomisen ollessa aikaavievää ja raskasta puuhaa, kokeiltiin sen sijaan melomista seisaaltaan melan avulla. Temppu toimi oikein hyvin ja samalla huomattiin, että tämähän on oikein mukavaa puuhaa myös tyynessä vedessä ja tämän tapahtuman lopputulemana SUP-laudat (niin kovat, kuin ilmatäytteiset) levisivät ympäri maailman jokia, järviä ja meriä ja suppailu syntyi omaksi lajikseen.

SUP-lautoja myyviä kauppoja löytyy verkosta useita ja myös osa perinteisistä urheiluliikkeistä myy sup-lautoja. Hankkiessa sup-lautaa kannattaa varmistua myyjäliikkeen ammattitaidosta, jotta saat varmasti oikeat tekniset tiedot eikä esim. laudan kantavuudesta ole luvattu liikoja.

SUP-laudan leveys vaikuttaa mm. laudan vakauteen, käsittelyyn ja nopeuteen. Aloittelijoille ja rauhallisuutta arvostaville suppailijoille suositellaan melko leveää ja muodoiltaan päistä pyöreähköä lautaa, jonka leveys on senteissä esimerkiksi luokkaa 79-85cm. Mikäli haluat enemmän nopeutta tai pitkän matkan ominaisuuksia, alle 80cm leveät ja kärjen muodoiltaan terävemmät laudat liukuvat nopeammin ja rikkovat paremmin aaltoja.

SUP-laudan pituus korreloi yleensä myös toivotun matkavauhdin kanssa. Kisakäyttöön ja pidempään matkantekoon tehdyt SUP-laudat ovat todella pitkiä, n. 12.6-15 jalkaa (380-450cm) ja rennompaan käyttöön tulevat laudat ovat hieman lyhyempiä, pituudeltaan n. 10-12 jalkaa (300-360cm).

Ilmatäytteinen sup-lauta pumpataan laudasta riippuen n. 12-25psi(0,8-1,7bar) painelukemaan joko perinteisellä käsipumpulla, sähkökäyttöisellä sup-pumpulla tai ilmakompressorilla. Puhaltamalla laudan täyttäminen ei onnistu, laudan vaatiman painemäärän ja laudassa olevan venttiilin takia. SUP-laudoissa käytetään yleisesti Halkey Roberts venttiilityyppiä.

Laudan voi säilyttää talven yli ilmalla täytettynä tai tyhjänä. Täytenä säilyttäessä on suositeltavaa, ettei lauta ole täytetty maksimipaineeseen saakka, vaan esim. puolet suositellusta painemäärästä. Tärkeintä sup-laudan talvisäilytyksessä on laudan huolellinen kuivaus ja puhdistus ennen varastointia.

Laadukkaiden sup-lautojen materiaalit ovat kestäviä ja vahvoja, voit ottaa koiran huoletta laudalle mukaan. Koiran kynnet eivät vahingoita lautaa, vaikka kynnenjälkiä voi toki tulla esim. laudan pehmusteeseen. Lemmikki on hyvä kouluttaa rauhassa suppailuun ja laudalla olemiseen. Kelluntaliivejä suositellaan ihmisten lisäksi myös koirille.

Apua SUP-laudan valintaan ammattilaisilta

Tiimimme on harrastanut suppailua kymmenen vuoden ajan, joten hinnoittelemme tuotteemme vastaamaan sen ominaisuuksia. Meiltä et löydä jatkuvia -50% tarjouksia tai yliammuttuja lautojen kantavuuksia - sen sijaan löydät ammattilaisten tuotekuvaukset, ohjeet ja palvelun sup-laudan valitsemiseen sekä laadukkaat laudat joka hintaluokassa. Annettujen kantavuuksien mukaan myymämme laudat liukuvat upeasti, matka etenee ja suppailu on kivaa.

Olemme palvelleet Mikkelistä käsin asiakkaitamme kymmenen vuoden ajan ympäri Suomen. Löydät meidät jatkossakin näiltä sivuilta missä tahansa SUP-lautailuun liittyvässä asiassa.

Jos et kuitenkaan ole kiinnostunut alan termeistä tai teknisistä yksityiskohdista ja haluat suppailemaan oikeilla välineillä ilman opiskelua tai ostat laudan lahjaksi, ota yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme, niin etsimme mielellämme sinulle sopivimman vaihtoehdon. Tiimimme harrastaa vesiurheilua lähes kaikissa muodoissaan ja on testannut kaikki myynnissä olevat SUP-lautamme, joten älä epäröi kysyä apua!

info@vesiurheilu.fi

045 841 7744

Stand Up Paddle - SUP vai SUB-lauta

SUP on lyhennelmä sanoista Stand Up Paddle (seiso ja melo), joka tarkoittaa surffilaudan kaltaista mutta isompaa lautaa, jota melotaan seisaaltaan. Suppailun juuret ovat Hawailla, jossa surffarit meloivat pitkin rantaviivaa ja hakivat aaltoja melan avustuksella – siellä huomattiin, että tämähän on hauska etenemismuoto tasaisella vedelläkin ja niin suppailu alkoi leviämään Eurooppaan järville ja joille. SUP-laudasta kuulee välillä hauskan väärinymmärryksen sub-lauta!

Valitse oikein

Kova vai ilmatäytteinen SUP-lauta?

Vertaillessa sup-lautoja karkean jaon voi tehdä kahteen ryhmään: ilmatäytteiset sup-laudat sekä kovat sup-laudat. Valinnan kovan ja ilmalla täytettävän sup-laudan välillä sanelee useimmiten hinta sekä säilytys- ja kuljetusmahdollisuudet. Ilmatäytteiset laudat kulkevat kätevästi mukana repussa, kun taas kovarunkoiset ovat heti käyttövalmiita ilman pumppauksia. Kovarunkoiset laudat kulkevat kovemmassa tuulessa ja aallokossa hieman paremmin, joten jos aikomuksesi on suppailla ainoastaan yhdessä paikassa, kovissakin keleissä ja vaadit laudaltasi parasta, on kova sup-lauta hyvä valinta.

Suosituimmat SUP-laudat

Suurin osa myymistämme SUP-laudoista on ilmatäytteisiä, koska ne ovat edullisempia, helpommin kuljetettavia sekä säilytettäviä ja kestävät käyttöä siinä missä kovatkin laudat. Laadukkaimmat ilmatäytteiset laudat lähes vastaavat ominaisuuksiltaan kovarunkoisia lautoja. Hyvinä esimerkkeinä kovat laudat haastavista huippulaadukkaista laudoista ovat Saimaa SUP Sun ja Moon sekä Joben Duna ja Neva. Kaikki myymämme ilmatäytteiset SUP- laudat mahtuvat kätevästi kantoreppuun, johon mahtuvat myös muut välineet. Rannalla avaat repun, levität supin auki rullalta ja pumppaat sup laudan täyteen 5-15 minuutissa!

SUP-lautaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota laudan mittoihin ja muotoon, olipa kyse sitten kovasta tai ilmatäytteisestä laudasta.

SUP-laudan pituus:

Lyhyt sup-lauta on näppärä käsitellä pienenkin henkilön alla eli lauta kääntyy hyvin. Miinuspuolena lyhyellä laudalla täytyy vaihtaa useammin melontapuolta, eli hyvällä kääntyvyydellä menetetään suuntavakautta. Pitkä lauta on hankalampi manooveerata, mutta suuntavakaus on parempi, jolloin esimerkiksi pitkällä lenkillä sinun ei tarvitse vaihtaa melontapuolta niin usein kuin lyhyemmällä laudalla. Saimaa SUP Lily on helppo, kevyt ja ketterä lauta pienemmillekin henkilöille kun taas Joben Neva sup-lauta on kauppamme suuntavakain lauta.

SUP-laudan leveys:

Leveys tuo lautaan vakautta, mitä leveämpi lauta, sitä vakaampi se on ja siten helpompi aloittelijalle tai huonommalla tasapainolla varustetulle henkilölle. Saimaa SUP Bass on hyvä esimerkki helposta, leveästä ja vakaasta SUP-laudasta, joka sopii koko perheelle ja kantaa isonkin miehen lapsen kanssa. Kapea ja pitkä lauta on kiikkerämpi, mutta minkä vakaudessa menettää sen nopeudessa voittaa.

SUP-laudan paksuus/tilavuus:

Paksussa laudassa on enemmän tilavuutta, joka tuo kantavuutta sekä jäykkyyttä laudalle. Jos ilmatäytteinen lauta on alle 15cm paksu ja vielä matalapaineinen, niin kantavuus jää helposti vajaaksi aikuisen alla ja lauta taipuu, eikä matka etene. Saman pituisessa mutta laadukkailla materiaaleilla tehdyssä 15cm paksussa laudassa kantavuus nousee helposti yli 120 kilon ja lauta toimii niin junnarilla kuin isolla henkilölläkin lapsen ja/tai koiran kanssa.

SUP-laudan muoto:

Sup-laudan muotoilu vaikuttaa laudan käyttäytymiseen oleellisesti. Pyöreä muoto keulassa ja perässä tekevät laudasta leikkisän ja helposti kääntyvän, mutta vähemmän suuntavakaan. Tämä muoto leveällä keulalla on kaikki merkit mukaan lukien maailman suosituin SUP-laudan muoto laudan yleiskäyttöisyyden vuoksi. Esimerkkinä Saimaa SUP Sun ja Jobe Yarra ovat todellisia koko perheen lautoja, jotka sopivat niin lapselle kuin isolle miehellekin kuorman kanssa tai vaikkapa leppoisaan joogailuun.

Nopein muoto on terävä kajakkimainen keula ja suorakulmainen perä. Tällaisen laudan keula halkoo aallot hyvin ja suorakulmainen perä ei tee jättöpyörteitä vaan pienentää vedenvastusta. Näillä ominaisuuksilla lauta kääntyy huonommin, mutta kulkee eteenpäin nopeasti ja suuntavakaasti. Hyvinä esimerkkeinä nopeista laudoista ovat Saimaa SUP Moon tai Jobe Neva.

Ilmatäytteinen SUP lauta

Ilmatäytteisen eli pumpattavan SUP-laudan valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös paine ja lisävarusteet. Paine korreloi usein laudan laatuun - vähänkin laadukkaammat laudat alkavat 15psi paineesta, jolla saadaan runkoon riittävä jäykkyys, ettei laudasta tule kuorman alla ”banaania”, jolla työnnät vesimassaa edessäsi vaan lauta pitää muotonsa ja liukuu veden päällä hyvin. On kuitenkin hyvä huomata, että valmistuksessa käytetyt materiaalit ovat tärkeämmät tekijät kuin paine. Laudat ovat tehty PVC-muovista, minkä paksuus ja laatu on olennainen tekijä. PVC-muovin lisäksi toinen tärkeä tekijä on laudan sisällä kannesta pohjaan kulkeva langasto, joka pitää laudan muodossaan, ettei siitä tule palloa kun lautaan pumpataan painetta. Tätä langastoa kutsutaan dropstitch-materiaaliksi. Dropstitchia on eri vahvuuksisia: ohutta ja normaalia kudosta, vahvistettua, harvempaa ja tiheämpää sekä edistyneintä X-kuvioon ommeltua kuten Joben laudoissa. Laadukkain dropstitch on vahvistettua ja tiheää, mikä myös mahdollistaa kovemman paineen. Vesiurheilu.fi:ssä myynnissä olevissa laudoissa käytetään aina hintaluokkansa parasta dropstitch ja PVC-materiaaleja. Kun laudan materiaalit ovat laadukkaita, lauta ei taivu alhaisillakaan paineilla eikä lautaa tarvitse välttämättä pumpata yli 15psi:n vaikka maksimipaine olisikin 25psi, kuten Saimaa SUP:in Sun ja Moon lippulaivamalleissa.

Ilmatäytteiset SUP-laudat myydään usein paketteina. Tässä kannattaa kiinnittää huomiota lisävarusteisiin, sillä niissä on huomattavia eroja. Tärkein asia on, että pakettiin kuuluu asianmukainen portaattomasti säädettävä mela, jossa on lapakulmaa tehostamaan vetoa. Meloja on aloittelijalle sopivasta alumiinimelasta aina huippukevyisiin ja jäykkiin hiilikuitumeloihin saakka, mitkä vaikuttavat pakettien hintoihin. Kantoreppu kuuluu kaikkiin myymiimme paketteihin ja sen tulee olla kestävä, jotta suppia voi huoletta kuljettaa vuosikaudet paikasta toiseen. Kantoreppuja on kankaisia, vesitiiviitä sekä pyörällisiä malleja ja niitä voi hankkia lisävarusteena tarpeen mukaan. Sup karkuremmi on myös erittäin hyvä turvaväline – tuulisella kelillä suppi ajelehtii yllättävän nopeasti karkuun, jos sattuu kaatumaan. Kannattaa tarkistaa, että karkuremmi on joustava, jolloin naru pysyy meloessa mukavasti laudalla eikä raahaudu perässä aiheuttaen turhaa vedenvastusta.

Kovarunkoinen SUP lauta

Kovissa SUP laudoissa kannattaa miettiä minkälaiseen käyttöön lauta tulee. Bambulaudat ovat todella viimeisteltyjä ja tyylikkäitä. Lautojen liukuominaisuudet ovat erittäin hyvät kovan rungon ja tarkan muotoilun vuoksi. Bambusarjan laudat ovat ehdoton valinta, jos haluat upeasti viimeistellyn sup-laudan, jonka suorituskyky on huippuluokkaa! Myydyin kova SUP lauta on Jobe Parana 11.6.

Jos taas olet valitsemassa kovaa SUP-lautaa yleiskäyttöön esim. mökille, leirikeskukseen tai vuokraamoon missä lautoja käsitellään huolimattomammin, niin Titan-sarja on erinomainen vaihtoehto. Nämä pomminkestävät Titan sup laudat ovat tehty lasikuidusta ja polykarbonaatista ja kestävätkin hyvin iskut kiviin ja betoniponttoonilaitureihin. Joben monokokkirakenteella valmistetut erinomaisesti liukuvat Titan supit ovat markkinoiden keveimpiä kestävyyteensä nähden.

Valitse oikea SUP-lauta kattavalla oppaallamme

SUP-laudat vuokraamoihin

Olemme toimittaneet yli kahdeksan vuoden ajan SUP-lautoja vuokraamoihin ympäri Suomea, joissa suosituimmat mallit ovat olleet ilmatäytteiset Joben Yarra ja Duna mallit sekä kovina lautoina Titan-supit. Saimaa SUP sarjasta vuokrakäyttöön soveltuvat parhaiten Sun ja Moon mallit, jotka ovat tehty markkinoiden parhaasta jäykästä ja vahvasta UV-suojatusta PVC:stä. Sekä kovat, että laadukkaat ilmatäytteiset sup-laudat kestävät vuokrakäytön rasitukset hyvin. Kysy tarjousta vuokraamokäyttöön menevistä laudoista!

Saimaa SUP-laudat

Saimaa SUP lautamallisto on suunniteltu Suomessa perustuen vuosikymmenen suppailukokemukseen sekä lukuisten eri ulkomaalaisten mallien testikokemuksiin. Kertyneen tietotaidon ja kerätyn asiakaspalautteiden avulla Saimaa SUP mallistoon on valittu seitsemän suomalaisille sopivinta ilmatäytteistä sup-lautaa, joissa on käytetty hintaluokkansa laadukkaimpia materiaaleja.

Jobe SUP-laudat

Jobe on hollantilainen merkki, jolla on yli 30 vuoden kokemus erilaisista vesiurheiluvälineistä. Tuomme itse Joben SUP-tuotteet maahan, joten hintamme ovat kilpailukykyiset ja laudat ovat erittäin laadukkaat. Jos haluat kaikki uusimmat tekniset innovaatiot lautaasi, ne löytyvät Joben laudoista.

Asiantunteva asiakaspalvelumme auttaa mielellään sopivan laudan valinnassa vuosien kokemuksella. info@vesiurheilu.fi tai 045 8417744

Selaa SUP-lautoja

Ohjeita ja tekniikkavinkkejä suppailuun

SUP-laudan säilytys, huolto ja korjaus

SUP-laudan käyttöohjeet

Turvallisuusohjeet suppailuun

Videovinkkejä SUP harrastusta aloittelevalle

Näin säädät sup-melan pituuden oikein:

NÄIN SÄÄDÄT SUP-MELAN PITUUDEN OIKEIN


Näin aloitat kastumatta

Näin aloitat kastumatta SUP-lautailun

Oikea melontatekniikka

Oikea melontatekniikka SUP-lautailuun


SUP laudan täyttäminen

SUP-laudan täyttäminen

SUP laudan tyhjentäminen

SUP-laudan tyhjentäminen

Click & go evän asennus bambulautoihin

Click & Go evän asentaminen bambu SUP-lautaan