Ostoskori

Sulje

SUP laudan valintaopas ja videovinkkejä aloittelijoille

Mikä SUP lauta sopii minulle?

Lähes kaikilla sup laudoilla aloittelijankin on mahdollista päästä suppailun alkuun, mutta valitsemalla heti oikeat välineet saat suppailusta kaiken irti ja rahoillesi parhaan mahdollisen vastineen.


Jos et kuitenkaan ole kiinnostunut alan termeistä tai teknisistä yksityiskohdista ja haluat suppailemaan oikeilla välineillä ilman opiskelua tai ostat laudan lahjaksi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin etsimme mielellämme sinulle sopivimman vaihtoehdon. Tiimimme harrastaa vesiurheilua lähes kaikissa muodoissaan ja testaa itse suurimman osan välineistämme, joten älä epäröi kysyä apua!

info@vesiurheilu.fi
045 - 8417744

SUP on lyhennelmä sanoista Stand Up Paddle (seiso ja melo), joka tarkoittaa surffilaudan kaltaista mutta isompaa lautaa, jota melotaan seisaaltaan. Suppailun juuret ovat Hawailla, jossa surffarit meloivat pitkin rantaviivaa ja hakivat aaltoja melan avustuksella – siellä huomattiin, että tämähän on hauska etenemismuoto tasaisella vedelläkin ja niin suppailu alkoi leviämään Eurooppaan järville ja joille.

Millainen SUP-lauta olisi hyvä mihinkin käyttöön? Vertaillessa sup-lautoja voi karkean jaon tehdä kahteen ryhmään: ilmatäytteiset sup-laudat sekä kovat sup-laudat. Valinnan kovan ja ilmalla täytettävän sup laudan välillä sanelee useimmiten säilytys- ja kuljetusominaisuudet sekä harrastusaktiivisuus. 
Jos aikomuksesi on suppailla ainoastaan yhdessä paikassa, kovissakin keleissä ja vaadit laudalta parasta, on kovakantinen sup-lauta hyvä valinta. Satunnaisemmalle tai eri paikoissa suppailijalle, joka haluaa kuljettaa sup-lautaa kohteesta toiseen takakontissa tai selässä ja säilyttää esimerkiksi kellarikomerossa, on ilmalla täytettävä sup-lauta ehdoton valinta. Nykyään ilmatäytteiset laatulaudat ovat kestäviä sekä melontaominaisuuksiltaan erittäin hyvät, joten ilmatäytteisillä laudoillakin on ilo meloa ja matka taittuu. Ilmatäytteisen AERO-malliston sup-laudat mahtuvat kätevästi vedenkestävään kantoreppuun, johon mahtuvat myös muut välineet. Rannalla avaat kassin, levität supin auki rullalta ja pumppaat sup laudan täyteen - seisontamelontalautasi on valmis käyttöön alle 15 minuutissa!

SUP-lautaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota laudan muotoon, olipa kyse sitten kovasta tai ilmatäytteisestä laudasta.


Pituus: 

Lyhyt lauta on näppärä käsitellä pienenkin henkilön alla eli lauta kääntyy hyvin. Miinuspuolena lyhyellä laudalla täytyy vaihtaa useammin melontapuolta, eli hyvällä kääntyvyydellä menetetään suuntavakautta. Pitkä lauta on hankalampi manooveerata, mutta suuntavakaus on parempi, jolloin esimerkiksi pitkällä lenkillä sinun ei tarvitse vaihtaa melontapuolta niin usein kuin lyhyemmällä laudalla.


Leveys: 

Leveys tuo lautaan vakautta, mitä leveämpi lauta, sitä vakaampi se on ja siten helpompi aloittelijalle. Suosituin SUP on ilmatäytteinen Jobe 10.6, joka sopii koko perheelle, lapsesta isoon mieheen kuormankin kanssa. Kapea lauta on kiikkerämpi, mutta tuo lautaan nopeutta ja liukuvuutta sekä halkaisee vasta-aallon paremmin.


Paksuus/tilavuus: 

Paksussa laudassa on enemmän tilavuutta, joka tuo kantavuutta sekä jäykkyyttä laudalle. Jos lauta on alle 13cm paksu ja vielä matalapaineinen, niin kantavuus jää helposti vajaaksi aikuisen alla ja lauta taipuu, eikä matka etene. Saman pituisessa laudassa mutta 15cm paksussa kantavuus nousee helposti 130 kiloon asti ja lauta toimii niin junnarilla kuin isolla miehelläkin lapsen ja/tai koiran kanssa.


Muoto: 

Sup-laudan muotoilu vaikuttaa laudan käyttäytymiseen oleellisesti. Pyöreät muodot keulassa ja perässä tekevät laudasta helposti kääntyvän, mutta vähemmän suuntavakaan. Nopein muoto on terävä kajakkimainen keula ja suorakulmainen perä. Tällaisen laudan keula halkoo aallot hyvin ja suorakulmainen perä ei tee jättöpyörteitä vaan pienentää vedenvastusta. Näillä ominaisuuksilla lauta kääntyy huonommin, mutta kulkee eteenpäin nopeasti ja suuntavakaasti. Hyvänä esimerkkinä nopeasta laudasta on ilmatäytteinen tai kovakantinen Jobe Aero 12.6 sup.


Ilmatäytteiset SUP-laudat

Ilmatäytteisen SUP-laudan valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös paine ja lisävarusteet. Paine korreloi usein laudan laatuun - laadukkaat laudat alkavat 18psi paineesta, jolla saadaan runkoon riittävä jäykkyys, ettei laudasta tule kuorman alla ”banaania”, jolla tynnät vesimassaa edessäsi vaan lauta pitää muotonsa ja liukuu veden päällä hyvin.

Ilmatäytteiset SUP-laudat myydään usein paketteina. Tässä kannattaa kiinnittää huomiota lisävarusteisiin, sillä niissä on huomattavia eroja. Tärkein asia on, että pakettiin kuuluu asianmukainen portaattomasti säädettävä mela, jossa on lapakulmaa tehostamaan vetoa. Kantorepun tulee olla kestävä, jotta suppia voi huoletta kuljettaa vuosikaudet paikasta toiseen. Joben sup-laudoissa on kestävä vesitiivis reppu, johon voi laittaa tarvikkeet vedeltä turvaan ja ottaa repun kannelle mukaan. Joustava sup karkuremmi on myös erittäin hyvä turvaväline – tuulisella kelillä suppi ajelehtii yllättävän nopeasti karkuun, jos sattuu kaatumaan. Kannattaa tarkistaa, että karkuremmi on joustava, jolloin naru pysyy mukavasti laudalla eikä raahaudu perässä aiheuttaen turhaa vedenvastusta.


Kovarunkoiset SUP-laudat

Kovakantisissa laudoissa kannattaa miettiä minkälaiseen käyttöön lauta tulee. Bambulaudat ovat viimeisteltyjä ja tyylikkäitä. Lautojen liukuominaisuudet ovat erittäin hyvät kovan rungon ja tarkan muotoilun vuoksi. Bambu sarjan laudat ovat ehdoton valinta, jos haluat upeasti viimeistellyn laudan, jonka suorituskyky on huippuluokkaa! Myydyin kova SUP lauta on Jobe Parana 11.6. Jos taas olet valitsemassa kovaa lautaa yleiskäyttöön esim. mökille, leirikeskukseen tai vuokraamoon ja haluat laudan, jota myös lapset saavat huoletta rääkätä, niin Titan-sarja on erinomainen vaihtoehto. Nämä pomminkestävät Titan sup laudat ovat tehty polykarbonaatista, joka kestää iskut kiviin ja betoniponttoonilaitureihin.


Toimitamme SUP-lautoja vuokraamoihin ympäri Suomea, joissa suosituimmat mallit ovat olleet ilmatäytteiset 10.6 ja 11.6-mallit sekä kovina lautoina Titan-supit. Kysy tarjousta vuokraamokäyttöön menevistä laudoista!

Jobe on hollantilainen merkki, jolla on yli 30 vuoden kokemus erilaisista vesiurheiluvälineistä. Tuomme itse Joben SUP-tuotteet maahan, joten hintamme ovat kilpailukykyiset ja laudat ovat erittäin laadukkaat, tietenkin vuoden takuulla, ilmatäytteiset supit jopa kolmen vuoden takuulla.

Asiantunteva asiakaspalvelumme auttaa mielellään sopivan laudan valinnassa vuosien kokemuksella.

 

Videovinkkejä SUP harrastusta aloittelevalle

Näin säädät sup-melan pituuden oikein:


Näin aloitat kastumatta


Oikea melontatekniikka


SUP laudan täyttäminen


SUP laudan tyhjentäminen
Click & go evän asennus bambulautoihin