Wakeboardin valintaopas

OHJEITA WAKEBOARDIN VALINTAAN

Tällä sivulla selvitetään lyhyesti wakeboard-lautojen perusominaisuudet. Jokaisella laudalla aloittelijankin on mahdollista päästä harrastuksen alkuun, mutta valitsemalla heti oikeat välineet saat harrastuksestasi kaiken irti ja rahoillesi parhaan mahdollisen vastineen.Obrien myöntää ensimmäisenä valmistajana takuun* myös kaapelilaudoille, joita on käytetty hyppyreillä ja reileillä.

Jos et kuitenkaan ole kiinnostunut alan termeistä tai teknisistä yksityiskohdista ja haluat harrastamaan oikeilla välineillä ilman opiskelua tai ostat laudan lahjaksi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin etsimme mielellämme sinulle sopivimman vaihtoehdon. Jotta voimme etsiä juuri sinulle sopivan wakeboardin, ilmoita meille painosi, pituutesi, kengännumerosi, kokemuksesi ja minkälaisessa ympäristössä lautailet (vene/kaapeli vai molemmat). 

Ota yhteyttä: info@vesiurheilu.fi

aloittelijoiden paketti

Lautaa ja siteitä valittaessa on hyvä pitää mielessä, että investoimalla enemmän saat enemmän - aloittelijoiden wakeboardpaketit sopivat erinomaisesti kokemattomille lautailijoille ja yleislaudaksi mökkiporukoille tästä hyvä esimerkki Obrien System + Clutch wakeboard-paketti. Jos käyttäjät ovat hyvin erikokoisia niin yhteiskäyttöön sopii hyvin esimerkiksi 135cm pitkä lauta ja 8-11 koon open toe siteet, Obrien System + Clutch paketista. Sijoittamalla enemmän saat pidempiaikaisen lautasetin, josta ei ominaisuudet lopu vaikka henkilökohtainen kehitys lautailijalla olisikin nopeaa ja tavoitteet korkealla.

Wakeboarding on yhä enemmän jakautumassa kaapeli-wakeboardaukseen, jossa vedon tuottaa hiihtohissiä muistuttava vetovaijeri ja perinteiseen vene-wakeboardingiin. 

wakeboard siteiden valinta

Wakeboard-siteiden ominaisuuksien pääperiaatteet:

Hyvässä wakeboard-paketissa on sekä siteet että lauta samaa tasoa - siteellä on iso merkitys sen toimiessa "käyttöliittymänä" lautaan. Jos vanhaan wakeboard-pakettiin haluaa lisää ikää, niin sidettä päivittämällä se on mahdollista. Hyvällä siteellä saat heikommastakin laudasta enemmän irti. Vanhalla heikkolaatuisella löystyneellä siteellä et saa hyvästäkään laudasta sen potentiaalia irti. 

Aloitteleville lautailijoille sekä weikkiporukoille suositellaan kärjestä avoimia siteitä, mitkä antavat mukavasti pelivaraa eri kokoisille käyttäjille esimerkiksi Clutch side. Avokärkiset siteet sopivat hyvin, jos porukassa on paljon erikokoista jalkaa, koska siteissä kokotoleranssi on neljä numeroa.

Kärjestä suljettu side antaa kuitenkin aina tiukemman ja välittömämmän tuntuman lautaan, joten jos tarkoituksensa on lautailla aktiivisesti ja kehittyä temppuilussa, on ns. closed-toe siteet hyvä valinta. Huippusiteissä kokotoleranssi on 1-3 numeroa, jolla saadaan maksimaalinen istuvuus ja tukevuus. 

Valinta nauhallisen ja tarrallisen wakeboard-siteen välillä on pitkälti makuasia. Tarrat ovat nopeammat, joten ne ovat kätevät kaapeliradalla, jossa lautaa otetaan paljon jalasta pois ja takaisin jalkaan. Hieman hitaampia nauhallisia siteitä suositaan venesessioissa, joissa ei tarvitse ottaa lautaa niin usein jalasta pois. Hyvässä harrastajan siteessä on syytä olla kaksi eri kiristysnarua, jotta voit säätää nilkkaa ja lestiä erikseen. Kannattaa myös huomioida, että naruissa ovat hyvät rataslukot, jotka pitävät siteen varmasti kireänä. Uusilla naruilla ja lukoilla pidennät vanhan wakeboard-siteen ikää. Laadukkaiden wakeboard siteiden ei ole tarkoitus lähteä pois jalasta kaaduttaessa.

wakeboard laudan valinta

wakeboard laudan pituus


Lyhyt lauta on kevyempi, aggressiivisempi ja helpompi pyörimistemppuihin. Pitkä lauta on vakaampi, anteeksiantavampi virheissä ja helpompi hypyistä laskeutumisissa.

Venelautoihin verrattaessa kaapelilaudoissa suositaan usein hieman "ylipitkää" lautaa, jolla saa obstaakkeleilla näyttävämpiä pressailuja. Esimerkiksi jos 175cm ja 75kg henkilölle veneen perässä optimaalinen lauta on 135-137cm, niin kaapelille suosittu pituus olisi 138-143cm. Tottakai ajotyyli ja omat mieltymykset vaikuttavat pituuden valintaan; toinen tykkää ajaa lyhyemmällä ja toinen hieman pidemmällä, aivan kuten lumilautailussakin.

Joustavuus

Jäykkärunkoinen lauta hyppää veneen peräaallosta helpommin ja yleisesti ottaen venewakeen suunnitellut laudat ovatkin melko jäykkiä. Kaapeliwakessa puolestaan suositaan joustavempia lautoja, joka tekee obstaakkeleilla lautailun tunnokkaammaksi sekä pehmentää alastuloja tasaiselle vedelle.

Lautasi joustavuutta voit kokeilla asettamalla laudan eteesi pystyyn ja toinen pää maahan. Pidä toisella kädellä laudan yläosasta kiinni ja työnnä toisella kädellä laudan keskiosasta. Näin tunnet miten lauta joustaa miltäkin kohtaa. Joustavat laudat ovat pääasiassa tehty kaapeliparkkiin, jossa hyppyreillä ja presseillä saa paremman tuntuman obstaakkeliin ja näyttävämmät pressailut. Joustava lauta veneen perässä aiheuttaa viivettä poppiin kun ajat aaltoon, eli taipuessaan lautaan varastoituu energiaa hetkeksi ennen kuin lauta irroittaa otteen vedestä. Jäykkiä lautoja suositaan veneen perässä, koska silloin hyppyyn aallosta saa räväkämmän lähdön ja lauta on muutenkin aggressiivisempi käytökseltään. Jäykällä laudalla voi vetää myös obstaakkeleilla, mutta jäykkä lauta jää hieman tunnottamaksi liukuessa obstaakkeleilla.

Rocker


"Rocker" tarkoittaa wakeboard -laudan profiilia edestäpäin katsottuna. Voit tarkistaa oman lautasi rockerin, jos laitat sen tasaiselle alustalle ja katsot poikittain olevaa lautaa sivustapäin. Rockerit voi karkeasti jakaa kolmeen pääluokkaan: 3-stage, continuous ja progressive. (Sekä näiden harvinaisempia erikoisyhdistelmiä kuten 5-stage Press Pass). Jokaisella rockerilla on omanlaisensa vaikutus laudan käyttäytymiseen. Pääsääntönä voi rocker-tyypistä riippumatta pitää sitä, että matala ja kulmikas rocker tekee laudasta nopeasti kiihtyvän sekä aggressiivisen ja korkea ja pyöreä rocker tekee laudasta anteeksiantavaisemman virheille ja pehmeämmän alastuloissa, mutta vedenvastus on hieman suurempi kuin kulmikkaissa rockereissa.

Continuous rocker


Kauttaaltaan tasaisesti kaareva laudan profiili tekee laudan käyttäytymisestä helposti ennakoitavan, myös hypyissä. Profiili on anteeksiantavainen virheille, koska lauta ei tökkää helposti veteen kaarevan muotonsa ansiosta. Suosittu aloittelijoiden laudoissa. Hyvä esimerkki kaupassamme tämän tyylisestä laudasta on erittäin suosittu aloittelijoiden lauta, Obrienin System, jossa on erittäin vakaa käsitellä, jonka myös kauppamme wakeboardaava henkilöstö on testeissä todennut. Continuous rocker eli tasaisesti laudan keskeltä kärkiä kohti nouseva profiili takaa ennakoitavan käytöksen niin cruisailussa kuin myös hypyissä sekä pehmentää alastuloja mukavasti. Systemissä on erikoiskelluttava ydin, joka tekee pintaannousuista aloittelijoille helpompaa

3-stage rocker

Tekee laudasta aggressiivisemman kuin muut rocker-tyypit. 3-stage rocker mahdollistaa hyvät popit aallosta, eli lauta irtoaa helposti aallosta ilmaan tasaisen keskiosansa vuoksi jaiskuenergia johtuu suoraan ylöspäin. 3-stage rockerilla on myös pienin vedenvastus. Suosittu rocker-profiili venelaudoissa.

Progressive rocker

Laudan kärkiä kohti jyrkemmin kaartuvassa profiilissa yhdistyvät 3-stage rockerin ja continuous rockerin parhaat puolet eli hyvä poppi tasaiselta, ennakoitava käytös ja pehmeä tuntuma kaapeliradan obstaakkeleihin. Miinuspuolena progressiivisessa rockerissa on aalloista hypätessä popiin tuleva pieni viive, joka johtuu siitä, että lauta kulkee helpommin aallon "läpi", kuin esimerkiksi 3-stage rockerissa. Progressive rockerilla varustetut laudat sopivatkin erityisen hyvin kaapeliparkkeihin,  mutta toimivat myös veneen perässä.