Asiakaskokemus: Saimaa SUP Sun 10.6 ja Moon 11.8 nopeustesti

Suppaus on minulle tällä hetkellä tärkein kesäajan harrastukseni ja intohimoni. Haaveeni on saada koko kolmihenkinen perheeni mukaan yhteisille suppausretkille lämpiminä kesäpäivinä.  Toistaiseksi meillä on vain kaksi lautaa, joten edessä on vielä yhden laudan hankinta. Sain mahdollisuuden testata Saimaan malliston kahta ”lippulaivamallia”, Moonia ja Sunia.

Saimaa SUP Moon
Ensimmäisenä nopeustestiin pääsi Moon, koska matkasuppausta harrastavana puhkuin innosta päästä kokeilemaan tätä uutta 355 x 76 cm lautakokoa 30 cm evällä, 25 psi paineella sekä Sun ja Moon paketteihin vakiona kuuluvalla hiilikuituvartisella uutuusmelalla, jossa muovilapa. Testipäivänä tuuli oli noin 1 m/s suoraan edestä, eli alkumatka meni hienoisessa vastatuulessa ja paluu vastaavasti myötätuulessa. Reitti oli sama kuin aiemmassa testissä Joben Dunalla ja Angaralla tekemäni lähisaaren kiertolenkki. Poijuja ei siis tarvittu, koska saari määrittää reitin pituuden ja vastaa näin tyypillistä melontareittiä järvellä.


Moonilla keskinopeudeksi tuli 7.0 km/h ajalla 20 min 29 s matkan ollessa 2380 metriä.  Maksiminopeudeksi Suunnon Ambit 3 kelloni näytti 7.9 km/h ja keskisykkeeksi 163, eli meloin itsestäni irti maksimitehot. Moon todellakin lunasti matkalaudan paikkansa suuntavakaudella, pääsin testissä keskimäärin 8 melanvetoa puoleltaan ennen vaihtoa. Testipäivänä oli melko kylmää +10, joten jouduin käyttämään märkäpukua.

Seuraavaksi testiin pääsi altavastaajana yleislauta Sun 320 x 81 cm samalla 30 cm evällä ja myös maksimi 25 psi paineella ja Saimaan hiilikuituvartisella melalla. Testipäivä oli pari päivää Moonia myöhemmin, koska Moonin jälkeen ”kaikkeni antaneena” en vaan yksinkertaisesti jaksanut tehdä toista maksimitehollista testiä samana päivänä.  Tuuli oli n 1 m/s, tällä kertaa sivutuulena. Lämpötila oli jo +18, joten testi onnistui minun unelma-asussani eli uimahoususillaan.


Sunilla keskinopeudeksi tuli 7.1 km/h ajalla 20 min 19 s matkan ollessa 2400 metriä. Maksiminopeus oli jopa huikea 8.6 km/h ja keskisyke oli 164, joten aivan täysillä mentiin. Sun lyhempänä lautana vaati testissä melan puolenvaihdon keskimäärin 5 vedon välein ja koska lyhyempi lauta mutkittelee hieman enemmän niin myös matkaa reitille tuli 20 metriä enemmän kuin Moonilla. Jo meloessa tunsin, että Sun liukuu todella hyvin, mutta vasta sykemittarin tuloksen nähtyäni vakuutuin, että Sun voitti ajassa 13 sekuntia. Toki tämä 13 sekunnin nopeusvoitto Mooniin voi selittyä sillä, että tuuli oli sivulta, jolloin vastatuulen haittaa ei ollut missään vaiheessa testiä. Märkäpuku Moonilla meloessa toi muutaman lisäkilon ja vähän jäykkyyttä melontaan, joten sekin osaltaan selittää Sunin hienoista nopeuseroa.

Saimaa SUP Sun

Testasin molemmat laudat myös 5 - 6 m/s tuulessa. Yllätys oli se, että Sunillakin 6 m/s tuulen kyllä selättää, joskin ” topakasti” voimaa se melojalta se vaatii. Moon vuorostaan puskee teräväkeulaisena  6 m/s aallot halki kuin ”veitsellä sulaa voita leikaten”.

Yhteenvetona voi todeta, että molemmat laudat ovat matkamelonnassa maksimiteholla yhtä nopeita. Sunin nopeus on todella erinomainen peruslaudaksi, eli näin ollen mielestäni myös Sun soveltuu matkamelontaan 1-10 km lenkeille, jos tuuli ei ole kova. Toki Moon on matkamelojan unelmalauta suuntavakaudellaan ja sen ansiosta Moonilla pääsee hyvin vielä jopa 6 m/s vastatuuleen. Perheemme kolmannen laudan valinta on yksiselitteisesti Moon, koska lenkkini ovat keskimäärin 10 km pituisia, enkä halua jättää suppaamista väliin edes ”navakan” tuulisina päivinä.

Lue myös Jobe Duna ja Angara nopeustesti, huomaa kuitenkin, että nämä testit ovat tehty lisävarusteena ostetulla täysihiilikuituisella melalla (ovh 259€), mikä tuo hieman lisää vauhtia melontaan.

- Tyytyväinen asiakas

Selaa SUP-lautoja