Millä varusteilla syksyn suppailuretkille?

Meille tulee paljon kysymyksiä niin keväisin kuin syksyisinkin, mikä olisi hyvä varustus kylmemmille keleille. Märkäpuku? Kuivapuku? Neopreenisukat, neopreenitossut, neopreenihanskat? Tässä jutussa käymme läpi muutamia hyväksi havaittuja varusteita nimenomaan suppailuun, mutta toki tuotteet sopivat myös muihinkin lajeihin ja esim. Cressin neopreenisukat ovat äärimmäisen suosittuja esim. avantouimareiden keskuudessa.

Lähtökohtahan on aina se, että sup-laudan kyydissä pysytään ja pidetään uinti erillisenä lajina, mutta hyvä siihenkin on varautua. Tietysti se kaikista mukavin ja varmin vaihtoehto on hankkia kunnon melontapuku, jonka avulla pysyt kuivana sen kanssa on helppo säädellä kerrospukeutumista tarpeen ja kelin mukaan. Testasimme keväällä Artisticin melontapukua hyvinkin jäisissä olosuhteissa, joten puvun käytöstä voi lukea lisää täältä. Sille ehdoton suositus, jos haluat että kalenteri ei määritä kauden pituutta.

Sitten märkäpuku, jonka erona kuivapukuun on se, että neopreeniasut puetaan paljaan ihon päälle ja niiden tuki ja turva on siinä, että kastuessaan kehon tuottama lämpö lämmittää puvun hetkessä ja hetkellisen kylmän jälkeen puvussa on hyvinkin mukava olla. 3mm neopreenit ovat vielä ihan mukavan notkeita,eivätkä rajoita liikkumista. Pidemmillä ja kovemman tempon lenkeillä märkäpuvussa voi kuitenkin tuntua jo hiukan turhan kuumalta.

Jos kuitenkin tuntuu, että ääripäät eli varpaat ja sormet on se kriittisin ja eniten kylmästä kärsivä, niin siihen kätevä apu on neopreenisukat sekä -hanskat! Neopreenisukissa Joben 2mm sukat ovat ikään kuin toinen iho, jalassa hyvin huomaamaton ja sitä voi käyttää myös vaikka tennareiden sisällä. Tuntuma sup-lautaan on myös hyvin saman tyyppinen kuin paljain jaloin. Joben sukat ovat todella joustavat.

Neopreenisukat

 

Toinen sukkavaihtoehto on Cressin neopreenisukka, joissa on pitävämpi ja karkeampi pohja, nämä ovat olleet erityisesti avantouimareiden suosiossa, vaikka toki karkea pohja on mukava myös esim. liukkaalla rantakalliolla.

Käsille puolestaan Cressin 2,5mm neopreenihanskat tuntuu jokseenkin täydelliseltä valinnalta; juuri sopiva paksuus jolla pärjää jo lähelle 0-asteisessa kelissä, ja hanskojen karhennettu pinta antaa hyvän pidon melaan. Cressin hanskat ovat myöskin erittäin joustavat ja mukavat päällä.

Neopreenihanskat

Neopreenihanskat

Neopreenihanskat

Jaloille hyvä vaihtoehto on myös neopreenitossut. Tossuja voi käyttää joko sellaisenaan tai täydentää neopreenisukilla. Syys- ja kevättossuksi soveltuu hyvin paksumpi 5mm Artisticin neopreenitossu, joissa on jo selkeästi tukevampi pohja, sen kanssa voi lähteä jo kotoa liikkeelle ja kävellä mukavasti tarvittavat siirtymät, ja jalat pysyvät lämpimänä koko reissun.

Näiden lisäksi on hyvä muistaa, että mikään näistä ei ole kelluntaväline vaikka pukujen kanssa voi tuntua että näillähän pärjää jo hyvin, niin aina on syytä ottaa mukaan myös kelluntaliivit! Tämän kauden yksi suosituimpia kelluntavälineitä oli uudentyyppiset ”puoliautomaattiset paukkuliivit”, kätevästi ja kevyesti vyötäröllä kulkevat Spinlock liivit.