Ohjeet käyvät kaikkien yleisimpien SUP-lautamerkkien valmistamiin lautoihin

sup-laudan säilytys, huolto ja korjausohjeet

sup-laudan säilyttäminen

Ilmatäytteistä SUP-lautaa voit säilyttää joko paineet päällä tai tyhjennettynä rullalla. Useimmat säilyttävät lautaa ilmat päällä koko kesän, jolloin lauta on heti käytettävissä. Jos toimit näin, niin paineet kannattaa tarkastaa parin viikoin välein, etenkin jos olet pidemmälle lenkille lähdössä. Jos haluat, että sup-lautasi säilyy hyvänä vuosikausia, niin laita lauta varjoon silloin kun et käytä sitä, vaikka laudassa olisikin UV-suojattu PVC-valmistusmateriaali kuten laadukkaammissa laudoissa. Jos lautasi on koko kesän auringossa laiturilla, UV-säteily syö värit laudasta kuin laudasta ennemmin tai myöhemmin.

Jos säilöt laudan reppuun pidemmäksi aikaa, varmistu siitä, että lauta on kauttaaltaan kuiva, ettei se homehdu. Tarkista erityisesti kantokahva, sillä neopreeninen kahva voi helposti jäädä märäksi. SUP-laudan säilytys pakkasessa on valmistajien mukaan sallittua. Jos mahdollista, niin säilytä lauta talven yli täytettynä matalalla paineella (max 10psi). Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että pakkanen kuitenkin kuluttaa mitä tahansa materiaalia, koska materiaali jäätyy ja sulaa useita kertoja talven aikana, mikä väistämättä rasittaa materiaalia. Se lauta mikä on säilytetty kymmenen vuoden aikajänteellä plussan puolella on varmasti paremmassa kunnossa kuin se lauta mikä on ollut talvet pakkasessa. Jos lautasi on helposti järjestettävissä plussan puolelle säilöön, kannattaa se siis tehdä.

Kovarunkoisen SUP-laudan säilytykseen pätee samat ohjeet kuin ilmatäytteisiin lautoihin. Kovarunkoisissa laudoissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota auringonsäteiden ja lämmön kanssa. Jos lauta ylikuumenee suorassa auringonpaisteessa, saattaa laudan EPS (styroxi ydin) ja sitä vasten oleva lasikuitukerros delaminoitua, eli irrota toisistaan. Takuu ei korvaa tätä, koska ohjeissa sanotaan, että lautaa ei saa säilyttää auringossa. Meloessa tätä ongelmaa ei tietenkään ole, koska vesi jäähdyttää lautaa. Joben kovarunkoisissa SUP-laudoissa on automaattiventtiili laudan kannessa seisoma-alustan yläpuolella, jota kautta lämpölaajenemisesta aiheutuva ylipaine pääsee pois. Joskus meloessa venttiiliin päälle voi kerääntyä vettä, joka voi hieman "porista", mikä on on aivan normaalia. Vesi ei kuitenkaan pääse laudan sisälle, koska venttiilissä on gore-tex kalvo, joka päästää ilman ulospäin, mutta ei vettä sisällepäin.

sup-laudan huoltaminen

Sekä ilmatäytteiset, että kovarunkoiset SUP-laudat ovat hyvin helppoja huoltaa. Tärkeintä on puhdistaa lauta tarpeen vaatiessa miedolla pesuaineliuoksella ja harjalla. Huuhdo lauta sekä varusteet makealla vedellä, jos suppailet merivedessä. Tarkista ilmatäytteisissä laudoissa venttiili tasaisin väliajoin, ettei siellä ole ylimääräisiä roskia. Äkkiseltään voisi kuvitella, että Joben kovarunkoiset bambulaudat vaatisivat enemmänkin huoltotoimenpiteitä, mutta tämä ei pidä paikkaansa, sillä bambuviilun päällä on suojaava lasikuitukerros, joten pelkkä puhtaanapito riittää.

Ilmatäytteisen SUP-laudan korjaus

Ilmatäytteistä SUP-lautaa on todella vaikea saada puhkeamaan, etenkin jos kyse on laadukkaammasta laudasta, joka on valmistettu kestävästä ja paksusta PVC:stä kuten vaikkapa Saimaa SUP Moon tai Jobe Duna. Vesiurheilu.fi ei ole kymmenen vuoden aikana saanut rikki yhtään SUP-lautaa vesillä, vaikka kilometrejä ja erilaisia lautoja on takana aika tavalla rajuissakin olosuhteissa testattuna. Useimmiten reiän saa lautaan huolimattomalla käsittelyllä kuivalla maalla, esimerkiksi astumalla laudan päälle laiturilla missä on ruuvi tai naula alla tai rantakivikossa missä on terävä oksa tai kivi pystyssä jne. Älä siis kävele laudan päällä kuivalla maalla!

Jos SUP-lautaasi kuitenkin tulee reikä, onnistuu sen paikkaaminen helposti. Jos et tiedä missä reikä on, löydät reiän täyttämällä laudan ja kuuntelemalla mistä sihinä tulee. Jos reikä on pieni, et välttämättä löydä sitä kuuntelemalla vaan käytä apuna saippuavettä ja seuraa missä kuplii. Yleisesti vuotokohdan etsintä kannattaa aloittaa venttiilin ympäriltä. Jos vuotokohta on siellä, useimmiten pelkkä venttiilin kiristäminen riittää SUP-laudan mukana tulleella venttiiliavaimella. (Joskus uusikin lauta voi vuotaa venttiilin ja laudan välistä, mikä johtuu siitä, että tehtaalla on venttiili jäänyt kiristämättä, joten kiristä venttiili alla olevien ohjeiden mukaan.) Venttiiliavain on usein harmaa, kiintolenkin näköinen muovinen työkalu, joka löytyy laudan mukana toimitetusta oranssista putkilosta. Jos venttiilimekanismi on rikki, venttiilejä myydään myös varaosina. Jos vuotokohta ei ole venttiilissä, tai sen ympärillä, kannattaa seuraavaksi tutkia laudan saumat. Jos saumatkaan eivät vuoda, tutki pohja, jonka jälkeen kansi.

Kun olet paikallistanut vuotokohdan, tyhjennä laudasta ilmat pois ja putsaa alue. SUP-laudan korjaussarjassa, millainen kuuluu kaikkien SUP-lautojen varusteisiin, on usemmiten pari PVC-paikkaa sekä liima. Laita liimaa kummallekin pinnalle (lauta ja paikka) ja keskitä paikka reiän päälle. Jos leikkaat paikkaa pienemmäksi/muotoon, jätä paikkaa vähintään 3cm joka puolelle reiästä mitattuna. Painele paikka tiukasti kiinni paikan keskeltä reunoja kohti painellen, jotta ylimääräinen ilma pääsee pois. Anna paikan kuivua 24h ja korjaus on valmis!

Jos lautasi on vaurioitunut pahoin, esim 10cm tai isompi viilto, suosittelemme viemään laudan ammattilaiselle korjattavaksi. Esimerkiksi Selboat Oy korjaa SUP-lautoja ja ja muita muovituotteita pääkaupunkiseudulla.

SUP-laudan venttiilin vaihtaminen

Jos venttiilimekanismi on mennyt rikki, sen voi vaihtaa. Ruuvaa laudan mukana toimitetulla harmaalla kiintolenkinnäköisellä venttiilityökalulla venttiili auki. Huomaa, että venttiilin vastakappale on laudan sisällä, joten paina vastakappaletta laudan pohjan läpi alustaa vasten ja kierrä venttiili auki. Älä kadota venttiilin vastakappaletta laudan uumeniin! Se voi olla hankala kalastella sieltä takaisin paikoilleen, koska laudan sisus on täynnä dropstitch-langastoa. Kun sinulla on venttiilin urospuoli kädessäsi, tarkasta vielä tässä vaiheessa, ettei venttiilin toimimattomuuden syy ole roska, dropstitch langanpätkä, hiekka tai vastaava venttiilin kierteissä/takaiskuläpän välissä, niin voit säästyä venttiilin hankinnalta.

Aseta uusi venttiili vastakierteeseen ja varmista, että langastoa ei jää venttiilin kierteiden tai venttiilin ja laudan PVC-muovin väliin. Jos tämä ei meinaa onnistua, voit katkaista muutaman langan venttiilin läheisyydestä - tämä ei heikennä lautaasi. Kiristä venttiilin yläosa myötäpäivään kiertämällä ja painamalla samanaikaisesti lautaa alustaa vasten, jottei vastakappale laudan sisällä pyöri mukana.

Kovarunkoisten SUP-lautojen korjaaminen

Jos olet ajanut bambulautasi kiveen tai onnistunut jollain ihmekonstilla saamaan Titan-lautaan niin syvän pinnoitteen rikkoneen kolhun, että laudan EPS-vaahto (styrox) pääsee kastumaan, kannattaa lauta korjata välittömästi, ettei EPS-vaahto vety. Anna ensimmäiseksi lommokohdan ja EPS-vaahdon kuivua, jonka jälkeen puhdista rikkoontunut alue. Korjauksen voi tehdä vedenkestävällä kaksikomponenttiepoksilla, esimerkiksi Loctiten power epoxy on edullinen alle kympin liima ja siisti käyttää. Sekoita aineet keskenään ja sivele lommokohtaan. Epoksilla voit myös täyttää pienet lommot, koska se kovettuu todella kovaksi, jonka jälkeen lauta on jälleen käyttökuntoinen. Jos laudassasi on iso vaurio, suosittelemme viemään laudan paikalliselle ammattilaiselle, esim. lasikuitua käsittelevät venekorjaajat osaavat yleensä korjata SUP-laudat.

Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä verkkojulkaisuissa, jos viittaatte linkillä lähteeseen www.vesiurheilu.fi Lisätietoja info@vesiurheilu.fi