jobe märkäpuku uintiin ja suppailuun lyhyt ja pitkä

Märkäpuvun ostajan opas

Märkäpuvut ovat vesillä paljon aikaa viettäville ihmisille oleellinen osa varustusta, mutta ne sopivat hyvin myös kasuaalimpaan käyttöön, eikä vesipedon titteli ei ole kriteerinä märkäpuvun ostamiseen. Pohjolassa kesä ja etenkään lämpimät vedet kun eivät ole ympärivuotinen juttu, sekä normaalin kauden ollessa melko lyhyt, voit märkäpuvulla kirittää hieman kesän alkua ja selvitä pidemmälle syksyyn vesillä. Neopreeniset märkäpuvut sopivat suppailuun, snorklaukseen, uintiin, vesijetteilyyn, wakeboardaukseen ja vetorenkaiden vetämiseen. Neopreenistä valmistettua märkäpukua ostaessa on hyvä tietää, ettei puvun sovi olla löysä, sillä neopreenin toimintaperiaate perustuu kehostasi tulevan lämmön vaikutuksiin neopreenin soluissa. Eli kastuessaan neopreeni imee soluihinsa vähän vettä, jonka kehonlämpösi muutamassa sekunnissa lämmittää omaa lämpöäsi vastaavaksi ja tämä nyt lämmin vesi ei poistu soluista, jonka seurauksena vesi tuntuu lämpimältä ja mukavalta. Kokemuksen pohjalta keskivertopaksulla (3/2mm) märkäpuvulla saa anteeksi n. 10 celsiusta veden lämpötilasta. Eli jos vesi on vaikkapa 10 asteista, voi se tuntua puvulla 20 asteiselta, melko lämpimältä vedeltä. Tämä ei ole siis mitään virallista tutkittua ja tarkasteltua informaatiota, vaan kokemuspohjaista, sekä myös erityisesti yksilöstä riippuvaa tietoa.

märkäpuvut suppailuun

Jetpilotin vesijetteilyyn tarkoitetuissa märkäpuvuissa on neljä tärkeää eri mittaa ja tässä blogipostauksessa aion käydä ne läpi ja ottaa esimerkkitapaukseksi oman kehoni vastaavat. Kun märkäpuvun hankinta alkaa olemaan ajankohtaista, tulisi ostajana ensimmäiseksi ottaa omasta kehostaan mitat. Huomioithan, että paino voi jakautua eri henkilöillä aivan eri tavoilla, eikä painosi ole kuin suuntaa antava viite kokotaulukossa. Ensimmäinen on pituus (175cm) ja tämän mittaustapa on varmaankin itseselitteinen. Toisena on hartioiden leveys (52cm), joka mitataan laittamalla mittanauha hartioiden ja olkapään kiinnityskohtien väliin niskan takaa. Kolmantena on rinnanympärys (106cm) joka puolestaan mitataan laittamalla mittanauha kainaloiden alle rinnan leveimpään kohtaan. Varmista että mittanauha on suorassa ja huomioi myös, että ympärys tulee mitata melko rentona, koska lopputulokseksi haluat hyvin ja mukavasti istuvan puvun, etkä liian tiukkaa tai liian löysää pukua. Viimeisenä on vyötärönympärys (81cm), joka taas mitataan n. navan kohdalta vyötärön kapeimmasta kohdasta (eli ei lantiosta, eikä kylkiluiden kohdalta)

märkäpuku kokotaulukko

 

Summatessani nämä mitat Jetpilotin ajopuvun kokotaulukkoon ilmenee, että minulle sopivin puku olisi kokoa L. Sovitin pukua ja kyllähän se kokotaulukko kutinsa piti. Olemme sivuillamme ilmoittaneet, että märkäpukua/ajopukua ostaessa kannattaa ottaa yhtä kokoa isompi, kuin mitä vaikkapa normivaatteissa käyttää ja tämän kokeilun johdosta pystyn myös omakohtaisesta kokemuksesta tätä neuvoa komppaamaan. Suomalaiseen silmään nuo Australialaisen Jetpilotin kokotaulukot saattavat olla hieman kummallisia, kun jo suomalaisten keskipituudella kehotetaan ottamaan koko XL. (XL 178-183cm). Sentin tai parin heitot suuntaan tai toiseen eivät ole niinkään ratkaisevia tekijöitä, eikä kaikki näistä mitoista eivät ole myöskään tasavertaisia. Tällä tarkoitan sitä, että osa näistä mitoista, kuten hartioiden leveys, on kriittisempi kuin puvun pituus, sillä hartioista kirraava puku rajoittaa liikkumista ja vaikeuttaa hengitystä, kun taas aavistuksen liian lyhyt puku jättää vaan hieman nilkoista paljaaksi. Hyvälaatuinen neopreeni myös kuitenkin joustaa todella paljon (etenkin kastuessaan) ja ajan myötä puvut myös sopeutuvat käyttäjänsä vartalonmuotoon. Jetpilotin märkäpuvussa on ajohaalari + takki, joten voit tilanteen mukaan pukea enemmän tai vähemmän vaatetta.

 jetpilot ajopuku

Jettiliivit ovat vähän helpompi ostos, sillä niissä ei tarvitse huolehtia juurikaan pituudesta tai hartioiden leveydestä, sillä olkapäät ovat kuitenkin liiveissä avoimet ja jettiliivit ovat pituudeltaan tarkoituksenmukaisesti melko lyhyitä, jotta ne eivät olisi tiellä, kun paahdat jetillä. Tärkein mitta liiveissä olisi rinnanympärys ja tässä syynä on yksinkertaisesti mukavuus. Liivin tulee olla napakka, eikä nousta korviin istuma-asennossa, mutta rinnanympärykseen kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, jotta saat liivin, jolla pystyt vetämään pidempääkin reissua ilman epämukavuuden tunnetta. Omalla kohdallani sama kokoluokitus (L) pitää paikkansa myös liivin osalta, mutta liivin hankinnassa kannattaa käyttää hieman pelisilmää, jos vaikka rinnan-, tai vyötärönympäryksesi on isompi, voit ottaa kokoa isomman, kuin mitä märkäpukusi tai ajopukusi on. Huomioi myös liivejä ostaessasi, että neopreeni-, ja nylonliivit ovat kooltaan ja istuvuudeltaan aivan eri luokkaa. (Nylon yleensä jakautuu kahden koon välille esim. S/M ja L/XL, koska nylon ei ole, eikä sen ole tarkoituskaan olla yhtä lailla tyköistuvaa, kuin neopreenin, eikä sillä ole neopreenin lämmitysominaisuuksia.)

jetpilot jettiliivi navy rx pwc

 

Vesiurheilu.fi:llä tiedostamme sen, että oikean koon löytäminen kertaheitolla ei ole maailman helpoin asia ja olemmekin ottaneet käyttöön toimintaperiaatteita, joilla edesautetaan asiakastyytyväisyyttä näidenkin osalta. Tärkeintä meille on se, että asiakkaat olevat tyytyväisiä ja että meiltä löytyy jokaiselle sopiva ratkaisu. Märkäpukua ostaessanne voitte joko ottaa kerralla vaikka kaksi kappaletta ja palauttaa toisen, tai voitte ottaa yhden kappaleen ja vaihtaa sen, mikäli se ei olekaan sopiva. Vaihdot onnistuvat meillä todella helposti, sillä käytäntömme on lähettää asiakkaalle paketissa uusi puku, sekä palautuslappu, joten voit samalla noutopisteeltä noutaessasi ottaa uuden puvun paketista, laittaa vanhan puvun pakettiin ja lätkäistä palautuslapun päälle, jolloin sekä nouto, että palautus onnistuu kerralla ilman ylimääräistä venkslaamista.

Edellinen artikkeli Aloittelijan kokemuksia suppailusta
Seuraava artikkeli Minkälaiset liivit suppailuun?