Ohjeita wakeboardin aloittamiseen
Kuinka nousta ylös wakeboardilla, mikä on oikea vetonopeus ovat kysymyksiä joita aloitteleva wakeboardaaja usein kysyy. Tästä oppaasta voit lukea vinkkejä wakeboardingiin. Veneen ei tarvitse olla iso, ihan normaalilla kalaveneella pääsee hienosti lajiin sisään. Jo 20 hevosvoimainen moottori jaksaa nostaa ylös 100 kiloisen weikkaajan. Lähtotapoja on kolmea erilaista, lähtö vedestä lauta pinnalla, lähtö vedestä lauta veden alla ja lähtö laiturilta.
Lähtö vedestä, lauta osittain pinnalla. Pidä lauta poikittain veneeseen nähden, niin että laudan yläreunasta näkyy 5-10cm. Pidä jalkoja pienessä koukussa ja kädet suorana kapulassa kiinni. Kun veneen kuljettaja lisää kaasua hiljalleen ja lautaan tulee kantoa, niin laita painoa hieman takajalalle ja kännä etujalkaa kohti venettä, jotta saat laudan veneen suuntaiseksi. Voit säädellä nousuvauhtiasi vetämällä käsiä koukkuun, jolloin lauta nousee paremmin vedestä. Kun lauta plaanaa (liukuu) mukavasti, siirrä paino keskelle lautaa (hieman takapainoinen on hyvä balanssi) työnnä lantiota eteen, suorista kädet ja nauti matkasta!
Seiso veneeseen nähden poikittain olevan laudan päällä niin, että laudan etukantti on ylempänä kuin laudan takakantti eli varpaat ovat noin 5cm ylempänä kuin kantapäät. Pidä vesiraja rinnan korkeudella. Jalat voi olla lähes suorana, mutta älä yliojenna jalkoja. Pidä narusta kiinni kädet suorana. Näytä lähtömerkki kuljettajalle. Kuljettaja lisää kaasua hitaasti, jolloin lauta lähtee kiipeämään kohti pintaa. Kun saavutat pinnan, käännä lauta veneen suuntaiseksi, työnnä lantiota eteen, suorista kädet ja nauti matkasta!
Laiturilta lähtöä suositellaan ainoastaan kokeneille weikkaajille- muista kypärä!. Seiso lauta poikittain lähtösuuntaan nähden laiturin laidalla. Venekuljettaja lähtee hiljalleen (mateluvauhdilla, pelkästään vaihde päällä) kiristämään vetoköyttä. Kun köysi lähes kireä (30cm löysää), venekuljettaja laittaa kaasua reilusti ja nostaa veneen liukuun. Wakeboardaaja hyppää samalla hetkellä laiturilta eteenpäin veteen ja kääntää laudan ilmassa pitkittäin veneeseen nähden - ja kas näin lauta plaanaa heti, eikä vesilähdön kyntämistä tarvita lainkaan!
vinkkejä
Opettele aluksi oikea ajoasento. Kädet suorana, lantio edessä (älä anna lantion lysähtää taakse - näin usein käy kun voimat vähenevät!) paino hyvin hienoisesti takajalalla. Opettele miten lautasi käyttäytyy: Siirrä painoa varvaskantille (etukantti), jolloin lauta lähtee kääntymään oikealle, jos weikkaat vasen jalka edellä. Siirrä tämän jälkeen painoa kantapäiden puoleiselle kantille ja huomaat miten lauta lähtee kääntymään vasemmalle. Opettele sitten ajamaan aaltojen yli. Ala pikkuhiljaa kokeilemaan yhä tiukempia kurveja.
Jos haluat opetella hyppäämään, aloita ilman aaltoa hakemaan ilmaa laudan alle eli "ollaamaan". Siirry tämän jälkeen aallolle harjoittelemaan. Lähesty aluksi aaltoa pienellä nopeudella ja nosta pikkuhiljaa nopeutta eli kanttaat tiukemmin. Jos haluat alkaa hyppäämään isompia hyppyjä, pidä keskivartalo tiukkana, naru tiukalla ja kanttaa kohti aaltoa. Tässä on tärkeää ettet anna keskivartalon lösähtää kasaan saapuessasi aallolle, sillä kaikki ylöspäin menevä energia kuolee tähän. Wakeboardilla ei ponnisteta, vaan laudan keskiosa tuottaa ylöspäin menevän energian.
Temppuilu kannatta aloittaa opettelemalla weikkaamaan heikompi jalka edellä, niin ettet enää huomaa kumpi on vahvempi jalka mennä edellä. Sitten kannattaa harjoitella 180 asteen käännöksistä veden päällä. Pidä painonjakamisella huoli ettei etu- tai takakantti haukkaa, sillä se tuottaa nopeat pannut! Opettele 180 astetta veden päällä jokaisella neljällä tavalla: ensiksi vahvempi jalka edellä pyöri etukautta (frontside) ja sitten takakautta (backside) 180 astetta. Sitten heikompi jalka edellä (switch) sama juttu. Nämä kun alkaa sujumaan unissaankin niin jatka pyörimisten opettelua tekemällä 360 astetta veden pinnalla em. neljällä eri tavalla. Tämän jälkeen sinulla on vahva pohja siirtää temput ilmaan ja rakentaa vaativimpia temppuja aiemmin opitun päälle.