turvallisuusohjeita suppailuun
Kunnioita merta/järveä/jokea, luonto voittaa sinut halutessaan aina.
Suunnittele retkesi tasosi ja voimiesi mukaan. Jos mahdollista, suppaile ensin vastatuuliosuus ja sitten myötäinen.
Ilmoita läheisillesi minne menet ja mikä on arvioitu aikataulusi.
Pidä aina liivit päällä. Nykyaikaiset liivit ovat ohuita, mukavia ja tyylikkäitä, jotka eivät rajoita melomista. Suppailuun on saatavilla myös vyölaukkumallisia CE 50N hyväksyttyjä itselaukaistavia SUP-liivejä, jos haluat kerätä rusketusta samalla.
Ota puhelin ladattuna vesitiiviissä kotelossa mukaan.
Varustaudu sään mukaisesti ja tarkista onko säässä tulossa äkillisiä muutoksia. Kylmän veden ja sään aikaan käytä märkäpukua tai kuivapukua, sekä tossuja, hanskoja ja pipoa/huppua. Muista myös kesäkuumalla nauttia nesteitä riittävästi ja suojautua auringolta aurinkorasvalla, hatulla ja aurinkolaseilla. Heijastuksia estävät polaroid-lasit toimivat vesillä hyvin.
Kiinnitä karkuremmi, aina! Lauta kulkee tuulenpuuskassa yllättävän kauas nopeasti.
Lähde rannasta tai laiturin vierestä aina polvilleen liikenteeseen. Jos rannan läheisyydessä sattuu seisaaltaan horjahtamaan tai lauta luiskahtaa altasi, voit huonolla tuurilla lyödä pääsi laituriin tai kiveen.
Suppaile myös matalassa vedessä polviltaan.
Muista, että myötätuuleen on helppo lasketella huomaamatta niin pitkä matka, ettet jaksa takaisin vastatuuleen, joten suunnittele reittisi huolella.
liikenneohjeet vesistöllä
Ota huomioon muut vesilläliikkujat. Jos vesilläliikkumisen säännöt eivät ole tuttuja, opiskele yleissäännöt esimerkiksi Traficomin sivuilta. Yleisesti laivaväylillä edetään kulkusuuntaan nähden oikealla, kuten maantiellä. SUP-lauta luokitellaan vesikulkuneuvoksi, jota koskevat normaalit vesiliikennelait.
SUP-laudalla väistäminen kuuluu tehdä siten, että yli 12m pitkiä aluksia tulee väistää aina, huolimatta kulkusuunnista. Alle 12m pitkien alusten kohtaamisessa väistäminen kuuluu tehdä normaalien vesiliikennesääntöjen mukaan, mutta suositeltavaa suppailijan kannalta on usein pienimpänä osapuolena väistää aina ja pysyä poissa laivaväyliltä mahdollisuuksien mukaan. Jos laivaväylää joutuu kuitenkin käyttämään, pysyttele aina mahdollisimman oikeassa laidassa.
Huomaa, että vesillä ei ole etuajo-oikeutta, vaan väistämisvelvollisuus. Kaikkien on tehtävä kaikkensa yhteentörmäyksien välttämiseksi.
Tähystä huolella ja ole selvillä mitä ympärilläsi tapahtuu. Jos tunnet olosi epävarmaksi, mene polvillesi hyvissä ajoin. Jos kaadut, pyri kaatumaan veteen, niin että pysyt mahdollisimman pinnassa levittämällä raajasi, ettet satuta itseäsi johonkin pinnan alla olevaan.
Jos kaadut, joustava karkuremmi pitää laudan lähelläsi ja pyri pitämään melasta kiinni. Ui laudalle ja aseta se poikittain eteesi ja nosta mela laudalle. Ota toisella kädella laudan vastakkaiselta reunalta kiinni, nosta jalat lähelle vedenpintaa ja vedä itsesi poikittain laudalle. Käännä itsesi melontasuuntaan, nouse ylös ja jatka matkaa.
Suppaillessa hämärässä tai pimeällä on käytettävä valkoista 360 astetta näkyvää valoa.
Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä verkkojulkaisuissa, jos viittaatte linkillä lähteeseen www.vesiurheilu.fi Lisätietoja info@vesiurheilu.fi