Asiakaskokemuksia: Saimaa SUP Star 14.0 Touring jokimaisemissa ja merellä

Olen harrastanut suppailua jo noin 8 vuotta ja lajista on tullut itselleni tosi mieleinen ja rakas tapa liikkua ja myös rentoutua. Koen suppaillessani saavani sekä hyvän treenin että myös mielenrauhaa. Lajia on helppo harrastaa yhdessä kavereiden kanssa ja hyvin monessa paikassa. Viihdyn erinomaisesti veden päällä ja vaikka erilainen veneilykin on itselleni tuttua, niin millään muulla välineellä en ole päässyt niin lähelle luontoa kuin sup-laudalla.

Saimaa SUP Star Touring

Olen sekä osallistunut että ollut auttamassa järjestämään erästä Suomen suurinta suppailutapahtumaa Aurajoki Sup:ia monta kertaa. Siinä pääseekin lauta, mela ja suppailija kunnon koetukselle kun yhden päivän aikana tullaan Auran kunnan keskustasta Turun keskustaan ja matkaa kertyy yhteensä melkein 40 km. Välillä mukaan lähtee suppailijoita liian heppoisilla laudoilla, joita ei ole tarkoitettu pitkille matkoille ja moni on ollut aivan ihmeissään kun pääsee kokeilemaan sekä parempaa lautaa että kevyttä ja jäykempää melaa.

Itse olen kokeillut paljon erilaisia lautoja ja välineitä. Siispä odotukset tälle Saimaa SUP Star 14.0 Touring laudalle olivatkin melko korkealla. Luvattiinhan sille myös verkkokaupassa melkoisia ominaisuuksia. Testasin lautaa molemmissa vakiosuppailupaikoissani eli Aurajoessa ja merellä melko suojaisilla vesillä, Saaristomerellä Nauvon eteläpuolella.

Saimaa SUP Star Aurajoessa

Aurajoessa on tosi rauhallista suppailla Turun Tuomiokirkosta yläjuoksun suuntaan, sillä siellä ei ole juuri lainkaan veneliikennettä. No mutta minähän lähdin ensiretkelle Starilla kuitenkin aivan meren ja joen kohtaamispaikasta ja veneitä oli paljon sekä myös katsojia rannoilla. Ollaanhan kuitenkin silloin ihan Turun ytimessä.

Monta vuotta ihan laadukkaalla yleislaudalla suppailleena oli melkoinen yllätys huomata miten nopeaa ja sulavaa voi suppailu olla. Tällä Suomessa suunnitellulla ja tuotekehitetyllä Saimaa SUP Star 14.0 laudalla matka etenikin huikeata vauhtia. Keskinopeus oli selvästi kovempi kuin aiemmalla melkein metrin lyhyemmällä ja hieman leveämmällä laudalla.

Joki on kuitenkin melko kapea, joten Starin suuntavakaus oli myös iso plussa. Starilla pystyin käyttämään melaa noin 10 kertaa per puoli laudan edetessä vakaasti samaan suuntaan mutkittelematta.

Saimaa SUP Star

Aluksi minulla oli hieman totuttelua tasapainon kanssa, sillä lauta on kuitenkin kiikkerämpi kuin ihan leppoisaan menoon tarkoitettu peruslauta. Nopeasti meistä tuli kuitenkin lenkkikaverukset eikä enää tarvinnut jännittää laudalla olemista. Starissa on myös hyvät säilytyspaikat tavaroille sekä edessä että takana, joten homma hoituu, vaikka olisi hieman enemmänkin kamoja mukana. Lauta on myös erittäin näyttävä sulavan ja pitkän muotonsa ansiosta. Niinpä sainkin normaalia enemmän peukutuksia Aurajoen rantapenkoilta sekä kyselyitä lajista ja sen hauskuudesta. Ensimmäinen jokiseikkailu sujui siis mainiosti. Pituutta lenkille kertyi noin 7 km ja Star kohtasi mm. Suomen Joutsenen ja monet jokilaivaravintolat aurinkoisessa toukokuun illassa.

Nopein SUP-lauta

Saimaa SUP Star kokemuksia merellä

Seuraavaksi suuntasin merelle ja suppailupäivään osui melko rauhallinen tuuli ja upea aurinkokeli. Merikotka kävi tsekkaamassa suppailijan jo reitin alkupätkällä.

Reitti kiertää muutamia saaria ja veneliikenne reitillä on melko rauhallista. Reitin kiertosuunnankin voi valita tuulensuunnan mukaan suotuisaksi. Saimaa SUP Star 14.0 Touring lauta lunasti kyllä odotukset hienosti myös merellä. Matka etenikin todella rivakasti ja lenkistä tuli nopein tuolla tutulla reitillä. Laudan sporttisuus saa myös suppaajan pitämään vauhtia yllä, joka näkyi myös sykkeessä. Huomasin reitin puolivälissä juomatauolla, että syke oli ollut noin 15 lyöntiä/min enemmän kuin aiemmilla merilenkeilläni vanhalla laudalla. Tämä johtui varmasti osin vauhtifiilistelystä eli pidin kovempaa vauhtia mutta myös osin laudan sporttisemmasta luonteesta. Starilla tulee myös tehtyä corella hieman enemmän hommia kuin leppoisalla ”sunnuntailaudalla”. Näin treenistä tulee todellakin tehokkaampi ja urheilullisempi. Pidinkin hieman pidemmän juomatauon ja fiilistelin upeaa keliä.

Star

Star on tosi jäykkä lauta ja kulki merelläkin ilman notkumista minun noin 85 kg painon alla. Lauta on pitkä (427 cm) ja laudan etuosassa oleva pieni evä tuntuu lisäävän melko paljon suuntavakautta. Loppumatkasta pääsinkin kokemaan vielä kunnon vastatuulen ja myös sivuaallokon. Star selvisi hienosti myös noin 20 sentin aallokossa ja puuskissa melko navakassa tuulessa. Siitä sitten loppuliuku omaan rantaan ja yli 10 km lenkki oli valmis.

Suppailua merellä

SUP-lauta

Huom, kuvissa olevassa laudassa on prototyypin grafiikat, katso lopulliset grafiikat tuotekortilta klikkaamalla tästä!